ANA SAYFA
BİYOGRAFİ
HABERLER
TAKLİT MERCESİ’NİN HABERLERİ
BÜRO HABERLERİ
VEKİLLERİN VE MUTEMETLERİN HABERLERİ
TAVSİYELER VE TALİMATLAR
SORULAR
DERSLER
FIKIH DERSLERİ
USUL DERSLERİ
TEFSİR DERSLERİ
AHLAK DERSLERİ
ESERLER
AÇIKLAMALAR
SORU:Eğer Peygamber Efendimiz'in (saa) yaptıklarının ilahi veya ilham verici bir boyutu varsa, o zaman neden ona "Allah seni affetsin, onlara neden izin verdin." dedi?
CEVAP:Yüce Allah'ın adıyla… Bil ki ey evlat! Cenab-ı Hakk'ın, Peygamber Efendimiz'e (saa) gösterdiği iyiliği hafife almamasına izin verdiği pek çok durum vardır. Peygamber Efendimiz (saa) bütün insanlığa, hatta insan olmayanlara karşı bile şefkatli ve merhametliydi. O bu şefkat ve merhametinden dolayı bütün acılara ve çeşitli işkencelere katlandı. Belki de Cenab-ı Hak onun bu ağır sıkıntılara katlanmamasını istiyordu. Ancak o, böyle bir durumda bunu yaptığı için bu ifade geldi, yani bundan dolayı suçlanmayacaksın dendi. Allah yol göstericidir ve O, her şeyi bilendir.
SORU:Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Bu dünya hayatı, yalnızca bir oyun ve oyalanmadır. Bir bilselerdi, gerçekten asıl hayat ahiret yurdudur." Geleneksel anlamda eğlence ve oyundan başka, genellikle ciddi iş olarak tanımlanan şeyleri de içeriyormu?
CEVAP:Yüce Allah'ın adıyla… O, ne kadar dünyevi olursa olsun, dünyalık varlıkların amacının, ciddi bir çalışma dahi olsa, o eylemden elde edilenlerle sınırlı olduğu açısından, dünya hayatını bir eğlence ve oyun olarak tanımlamıştır. Belki de söylediği budur: Dünyanın açıkça görüldüğü gibi bir kalıcılığı yoktur. (Asıl hayat Ahiret yurdudur.) Allah yol göstericidir. O her şeyi bilendir.
SORU:Ayetel Kürsi'de kasıtlı veya kasıtsız yapılan herhangi bir hata, Ayetel Kürsi'nin hepsini geçersiz kılar mı?
CEVAP:Cenâb-ı Hakk'ın adıyla… Eğer kişi hâlâ kıraatinde hata yapıyorsa, o hatayı düzeltip okumaya devam etmelidir. Eğer kıraatı bitirdikten sonra hatayı fark ederse, tamamını tekrarlaması gerekir. Allah en iyisini bilendir.
SORU:Kur'an neden Ramazan ayında kadınlara yönelik cinsellik kelimesini kullanırken, diğer yerlerde (kadınlara dokunmak) gibi dolaylı ifadeler kullanıyor?
CEVAP:Yüce Allah'ın adıyla… Eşler arasında gerçekleşen bu eylemin (cinsel ilişki) ifadesi cinsellik olarak ifade edilmektedir. Eğer onu baştan çıkaracak konumda ise, amaç onu engellemek değilse dokunma ve cinsel ilişki kelimeleri kullanılır. Allah yol göstericidir ve her şeyi bilendir.
SORU:Ve Allah'ı tesbih etmek için) Allah büyüktür demek mi isteniyor?
CEVAP:Yüce Allah'ın adıyla… Hayır. Bilakis kastedilen; Allah her şeyi bilendir. Cenab-ı Hakk'ın büyüklüğünü ve hükümlerindeki hikmetin derinliğini bilmenizdir. Allah yol göstericidir ve her şeyi bilendir.
SORU:Siden birisi hasta veya yolculukta ise) Onun: " Sizden birisi hasta veya yolculukta ise" yerine (seyahatte ise) demesi için bir açıklama var mıdır?
CEVAP:Yüce Allah'ın adıyla… Belki de seyahatin manası, kendi ülkesinden terakkuz sınırını terk etmek olduğundan ve kişinin terakkuz sınırına girmeden önce seyahat etme yetkisine sahip olmasından dolayıdır ve eğer bir kişi, öğleden önce seyahat edip terakkuz sınırını terk etmişse yolculuk niyetiyle memleketinden ayrıldığı andan itibaren yolcu sayılır. Bu bakımdan bu anlam, yolcu kelimesinden değil, yolculukta kelimesinden türetilmiştir. Şunu dikkate alırsak, kişi, terakkus sınırını aşmadıkça şer'en yolcu sayılmaz ve bunu telafi etmek istediğinde, terakkus sınırına ulaşsa bile beldesinden ayrıldığı gün, gün bitiminden sonra beldesine dönünceye kadar şer'en yolcu hükmündedir. Allah en iyisini bilir.
SORU:Kadınlarla cinsel ilişkiye izin verilmesi neden geciktirildi ve oruç hükümleri ile başlatılmadı?
CEVAP:Yüce Allah'ın adıyla… Kur'an'da şer'i hükümlerin açıklanması, daha ziyade hükümlerin genelliği kademeli ve hepimizden gizlenen menfaatlere göre olmuştur. Allah yol göstericidir ve her şeyi bilendir.
SORU:İnsanları saptıran şeytandan başka yaratıklar var mı?
CEVAP:Yüce Allah'ın adıyla… Evet insanlar da vardır. Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Min el cinneti ven nas." "İnsanların kalplerine fısıldayan, cinlerden ve insanlardan Allah'a sığınırız." Allah yol göstericidir ve O, her şeyi bilendir.
SORU:Mesela ekmek gibi yiyeceklerin üzerine sure, ayet, Allah'ın isimleri, dua, zikir ve benzeri yazılar yazıp sonra onu tedavi amaçlı veya şifa ve bereket amaçlı yemenin hükmü nedir? Onu yemek için taharet şart mıdır?
CEVAP:Yüce Allah'ın adıyla… Caizdir Yazılı metnin kendisine dokunulmasının caiz olabilmesi için taharetin (temizliğin) gerekli olması halinde, o metnin pak olması gerekir. Allah en iyisini bilendir.
SORU:Bazıları el Mizan tefsirinde geçen (el-Câri) kelimesinin, ortaya konulanın, sıratı mustekim (dosdoğru yol) tefsiri haline getirdiğini söylüyor. Onun Ali bin Ebu Talib olduğu bir gerçek değil ancak bir güvenilirlik meselesidir. Diyorlar. Gerçek olanın ise Müminlerin Emiri hakkında vahiy geldiği söylenmektedir. Bu konu hakkındaki görüşünüzü öğrenebilir miyiz?
CEVAP:Yüce Allah'ın adıyla… İyi bil ki ey yavrum! Kur’an ayetleri, birçok örneğe uygulanabilecek geniş kavramlar içermektedir. Eğer ayetler sınırlı tutulup bazı örneklere uygulansaydı, bunun Kur’an’ın birçok ayette geçersiz kılınmasını gerektireceği bilinmektedir. Masum imamlar: (Allah'ın selâmı oların üzerine olsun.) "Ayetin genel olduğunu, bununla kastedilenin ise özel olduğunu açıkladığını ya da belki tam tersinin veya belki de bir ayeti belirli bir şekilde açıklayan bir rivayet veya rivayetler olduğunu açıklamışlardır. Ancak diğer rivayetler niyetin bu olmadığını göstermektedir. Tefsir ilmini doğru esaslar ışığında uygulayan herkes bu anlattıklarımızı iyi bilir. Allah yol göstericidir. O her şeyi bilendir.
ÖNCEKİ
1
SONRAKİ