ANA SAYFA
BİYOGRAFİ
HABERLER
TAKLİT MERCESİ’NİN HABERLERİ
BÜRO HABERLERİ
VEKİLLERİN VE MUTEMETLERİN HABERLERİ
TAVSİYELER VE TALİMATLAR
SORULAR
DERSLER
FIKIH DERSLERİ
USUL DERSLERİ
TEFSİR DERSLERİ
AHLAK DERSLERİ
ESERLER
AÇIKLAMALAR
SORU:Hacamat yapan kişinin yaptığı işin hükmü nedir? Yapmış olduğu işlemden dolayı, kendisinden kaynaklanan bir kusur olmaksızın hacamat yaptıran kişiye bir zarar gelmesi durumunda sorumlu tutulmama hususunda doktor konumunda sayılır mı? Bu konuda kusurlu olması durumundaki hükmü nedir?
CEVAP:Yüce Allah’ın adıyla. Hacamatın kendisi caizdir ve insanın mecbur kalmadıkça bunu bir geçim kaynağı edinmemesi gerekir. Kusuru bulunmadığı takdirde sorumlu tutulmaz; çünkü onun durumu doktorun durumu gibidir. Yüce Allah en iyi bilendir. Sigaraya başlamak başlangıçta caiz midir? Cevap: O'nun yüce adıyla. Caiz değildir. Doktorlar onun zararlı olduğunu kesin olarak belirtmişlerdir, bu yüzden insanın böyle bir işe girişmesi caiz değildir. Yüce Allah en iyi bilendir.
SORU:Bilimsel veya tıbbi kitaplarda bulunan cinsel içerikli fotoğraflara bakmak caiz midir?
CEVAP:Yüce Allah’ın adıyla. Eğer tıp eğitimi almak için veya eğitim adına bir zorunluluktan dolayı ise zorunluluk miktarınca caizdir. Her halükarda, başka bir amaçla işinin ehli bir hekimin emri bulunmadıkça bundan kaçınmak daha faziletlidir. Yüce Allah en iyi bilendir.
SORU:İnsanda cinsel ilişkinin nasıl olduğunu, ceninin nasıl oluştuğunu ve doğumun nasıl gerçekleştiğini gösteren filmlere bakmak caiz midir?
CEVAP:Yüce Allah’ın adıyla. Eğer tıbbi bir zorunluluk varsa caizdir. Yüce Allah en iyi bilendir.
SORU:Üreme sistemi, cinsellik ve yumurtanın döllenme süreci ile ilgili bilimsel filmleri şehvet olmaksızın izlemenin hükmü nedir?
CEVAP:Yüce Allah’ın adıyla. Eğer tıbbi bir zorunluluk veya tıp eğitimi zorunluluğu varsa, zorunluluk miktarınca bunda bir sakınca yoktur. Yüce Allah en iyi bilendir.
SORU:Faydalı Tıbbi Sonuçlar Elde Etmek Amacıyla Bazı Akıl Hastaları Üzerinde Bazı Deney veya Tıbbi Testlerin Yapılması Hususundaki Görüşünüz Nedir?
CEVAP:Yüce Allah’ın adıyla. Yapılan işlem akıl hastasının tedavisini içeriyorsa bu durum müstesna olup bunun dışında caiz değildir. Bu hükümde velinin rızasının bulunup bulunmaması arasında bir fark yoktur. Aynı hüküm çocuk için de geçerlidir. Yüce Allah en iyi bilendir.
SORU:Jelatin özleri; tat, renklendirme veya ilaç müstahzarlarında olduğu gibi tedavi amacıyla birçok gıdaya girmektedir. Bunlar iki türdür: Kemiklerden elde edilen hayvansal ve çeşitli bitkilerden elde edilen bitkisel. Bazen hangisinden olduğu bilinmemekte, en fazla maddelerin üzerinde "işlenmiş jelatin" içerdiği yazılmaktadır. Yani eti helal olan bir hayvandan mı yoksa helal olmayandan mı olduğu; eti helal olanın Şer’i usulle kesilip kesilmediği; işlemenin kimyasal veya örfi istihale mi olduğu yoksa safi bitkisel mi olduğu bilinmemektedir. Özellikle ilaç fiyatı veya jelatinsiz olanın tüketim miktarı nedeniyle alternatif seçmenin zor olduğu durumlarda, mükellefin bu gibi gıda ürünleri karşısındaki hükmü nedir?
CEVAP:Yüce Allah'ın adıyla; tedaviye gelince, ilacın buna münhasır olması durumunda jelatinin türü ve kaynağı ne olursa olsun caizdir. İsteğe bağlı olarak yemek hususunda ise; eğer hayvansal ise İslam hukukuna göre eti helal ve Şer’i usulle kesilmiş bir hayvandan olduğu kesinleşmedikçe caiz değildir. Bitkisel olan ise mutlak surette mübahtır. Hayvansal mı yoksa bitkisel mi olduğu bilinmediği durumlarda ise sakınmak vaciptir. Allah en iyi bilendir.
SORU:Tıp fakülteleri veya adli enstitü öğrencilerinin, örneğin suçları teşhis etmek amacıyla; üniversite eğitim salonlarına getirilen cesetlerin azalarını parçalayarak pratik yapmaları, hatta bakmaları ve dokunmaları caiz midir? Bilindiği üzere, bu pratiğin yapılmaması çoğunlukla öğrencinin eğitim aşamasını geçememesine, böylelikle Müslümanların tıp ve benzeri alanlardaki kontenjanlarını ve varlıklarını kaybetmelerine yol açmaktadır?
CEVAP:Yüce Allah'ın adıyla; eğitim ve dersin buna bağlı olması durumunda, Şer’i Hakime diyet ödendikten sonra caizdir. Zira eğer ölü Müslüman ise, ölü Müslümanın yaralanma diyeti mirasçılara değil İmam’adır (af). Müslüman olmayan ölüde ise mutlak surette caizdir. Dokunma işlemi, eldiven gibi bir engel olmadan gerçekleşmişse ve ölü yıkanmamışsa, kişinin ölüye dokunma guslü alması vaciptir. Allah en iyi bilendir.
ÖNCEKİ
1
SONRAKİ