صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:در چه زمانی روح در جنین دمیده می شود؟ مرز بین سقط جنینی که به دلیل بیماری ها انجام می شود و سقط جنین حرام چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ از اولین لحظه بارور شدن تخمک توسط اسپرم، روح در آن دمیده می شود و تخمک از لحاظ پزشکی، بلکه حقیقتاً، یک موجود زنده شمرده می شود و اسقاط آن به هر دلیلی جایز نیست؛ چرا که سقط جنین یک جرم و یک گناه کبیره است. و الله العالم
پرسش:مردی با یک زن نامحرم زنا کرده و –پناه بر خدا- بدون عقد شرعی به او دخول نموده و در نتیجه، آن زن حامله شد. این دو نفر توافق کردند که جنین را سقط کنند. آنان در دو ماهگی جنین را سقط کردند و هر دو مباشر اسقاط جنین بودند. آیا این گونه سقط جنین، در صورتی که بقای حمل باعث حرج شدید برای زن باشد، جایز است؟ اگر سقط جنین با مشارکت هر دوی آنها انجام شود، آیا بر هر دو نفر کفاره واجب است؟ آیا دیه نیز بر هر دو واجب است؟ در صورت وجوب، با توجه به این که با مشارکت هر دو سقط شده، دیه بر چه کسی واجب است؟ مقدار دیه جنین دو ماهه چقدر است؟ با توجه به این که جنین، فرزند زنا بوده و در نتیجه یک اقدام غیرشرعی ایجاد شده، دیه باید به چه کسی پرداخت شود؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ با سقط جنین کار حرامی مرتکب شده اند و یک دیه بر هر دو نفر واجب است که به صورت مساوی بین آنها تقسیم می شود. مقدار دیه بر اساس مدت حمل مشخص می شود و به ازای هر چهل روز، باید بیست دینار پرداخت شود، که این مبلغ در کمتر از چهل روز، به تعداد روزها تقسیم می شود. مقصود از دینار نیز، دینار دینار طلاست که معادل یک مثقال شرعی و سه چهارم مثقال صیرفی است. بنابرین، اگر مدت بارداری هشتاد روز باشد، دیه برابر با چهل دینار خواهد بود و اگر بین چهل و هشتاد روز باشد، چهل دینار بر تعداد روزها تقسیم می شود. تا چهار ماه، دیه به این صورت محاسبه می شود و در این مدت، میزان دیه جنین مذکر و مؤنث مساوی است؛ اما پس از چهار ماه، دیه مذکر، کامل است و دیه مؤنث، نصف آن است. کفاره قتل مؤمن نیز در صورت اسقاط جنین پس از کامل شدن چهار ماه ثابت می شود. دیه نیز متعلق به کسی است که مستحق ارث از جنین باشد و در قتل مشارکت نکرده باشد. و الله العالم
پرسش:آیا در صورتی که جنین در شکم مادر ناقص باشد، سقط جنین جایز است؟ در صورتی که باقی ماندن جنین، زندگی مادر را به خطر اندازد چه حکمی دارد؟ اگر سقط جنین اتفاق بیفتد، در چه مرحله ای از مراحل بارداری دیه واجب است و بر چه کسی واجب است و مقدار آن چقدر است؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ سقط جنین گناه و معصیت است و اگر یکی از والدین یا هر دو مسلمان باشند، این کار قتل مسلمان نیز هست. سقط جنین در تمامی مراحل بارداری حرام است و مقصود از بارداری، یک لحظه پس از آغاز بارور شدن تخمک است که تخمک در آن زمان از لحاظ پزشکی و نیز در عالم حقیقت، یک موجود زنده محسوب می شود. بنابرین، تخمک بارور شده، یک موجود زنده است و دلایلی از قبیل نقص و ناهنجاری و ... باعث جواز سقط نمی شود. خداوند نیز قادر است طفل را از هر مرض احتمالی محافظت نماید. البته در صورتی که پزشکان حاذق تشخیص دهند که بقای جنین منجر به مرگ مادر می شود و در نتیجه جنین نیز از بین می رود، در این صورت سقط جنین واجب است. اما اگر مرگ مادر منجر به مرگ جنین نشود، در صورتی که حیات جنین از لحاظ اسلام، مهمتر از حیات مادر باشد، حیات جنین ترجیح داده می شود و در صورتی که حیات مادر از جهت اسلام اهمیت بیشتری داشته باشد، حیات مادر در اولویت قرار می گیرد. به هر حال، اگر جرم سقط جنین اتفاق بیفتد، دیه بر عهده شخص مباشر این فعل است و فردی که به او کمک می کند نیز گناهکار و مجرم است. به عنوان مثال، اگر مادر داروی سقط جنین بخورد، باید دیه جنین را به پدر بپردازد و اگر پدر آمپول سقط جنین تزریق کند، باید به مادر دیه پرداخت کند. در صورتی که پدر و مادر به طور مشترک این جرم را مرتکب شوند، دیه به برادران جنین و جد و جده پدری و مادری جنین پرداخت می شود و به طور کلی، دیه برای آن دسته از وارثین جنین خواهد بود که در قتل و اسقاط او مشارکت نکرده باشند. مقدار دیه نیز بر اساس مدت حمل مشخص می شود و به ازای هر چهل روز، باید بیست دینار پرداخت شود، که این مبلغ در کمتر از چهل روز، بر تعداد روزها تقسیم می شود. مقصود از دینار نیز، دینار طلاست که معادل یک مثقال شرعی و سه چهارم مثقال صیرفی است. بنابرین، اگر مدت بارداری هشتاد روز باشد، دیه برابر با چهل دینار خواهد بود و اگر بین چهل و هشتاد روز باشد، چهل دینار بر تعداد روزها تقسیم می شود. تا چهار ماه، دیه به این صورت محاسبه می شود و در این مدت، میزان دیه جنین مذکر و مؤنث مساوی است؛ اما پس از چهار ماه، دیه مذکر، کامل بوده و دیه مؤنث، نصف آن است. و لا حول و لا قوة الا بالله العلی العظیم. و الله العالم
پرسش:همسرم به یک جنین 4 ماهه باردار است. جنین دارای نقص های زیادی از جمله در مغز، قلب، مغز استخوان و پاها است. پزشک معتقد است این جنین قبل از تولد خواهد مرد. همسرم در امریکاست و در آنجا ناهنجاری جنین مورد معاینه قرار می گیرد. از طرفی همسرم نیز هیچ تحرکی را از جنین حس نمی کند. آیا در این حالت سقط جنین جایز است؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ در فرض سؤال، سقط جنین حرام است. خداوند توانایی حفاظت از طفل در برابر مریضی مذکور را دارد. و الله العالم
پرسش:همسرم در هشتمین ماه بارداری است و پس از سه بار سونوگرافی در زمانهای مختلف، اخیرا مشخص شده که جنین کاملا دچار نقص است. این نقص، فراگیر بوده، از شکل نامنظم سر تا ناحیه پشت و دست و پاها را در برمی گیرد. جنین کامل نشده و وضعیت نامتعادلی دارد. علاوه بر این، وضعیت مالی من نیز سطح پایین است و توانایی پرداخت هزینه های پزشکان و بیمارستان ها ندارم و در فکر سقط جنین هستم. آیا این کار جایز است؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ فرزندم، آیا می توانید تمامی شیعیان ناقص الخلقه در دنیا و همه کسانی که دچار معلولیت جسمانی هستند را بکشید؟ آیا مجازات قتل مؤمن که خلود در آتش است را می توانید تحمل کنید؟ به طور کامل از این فکر خارج شوید. خدایی که جنین را خلق کرده، قادر است در یک لحظه آن را اصلاح و کامل کند. به هر مقدار که می توانید برای جناب عبدالله رضیع (ع) نذر کنید که اگر فرزندتان سالم و کامل متولد شد، آن را برای ایتام شیعه علی (ع) مصرف کنید. و الله الهادی و هو العالم
پرسش:همسر بنده چهار ماهه باردار است. جنین بسیار ناقص است. نقص ذهنی و قلبی و نخاع و ستون فقرات و نقص در پاها. پزشک معتقد است که جنین قبل از ولادت خواهد مرد. همسر من در ایالات متحده آمریکا به سر می برد و آنجا برای تعیین نقص ها آزمایش می-گیرند و او حرکت جنین در داخل شکمش را حس نمی کند. در این حالت سقط جنین جایز است؟
پاسخ:بسمه سبحانه: در فرض سؤال سقط جنین حرام است و خداوند قادر به مراقبت از کودک در برابر بیماری مذکور است. والله العالم.
پرسش:زنی نصرانی از یکی از برادران باردار شده است. زن فکر سقط جنین را با او مطرح کرده و او نیز زن را به این کار تشویق نموده و از حکم آن به دلیل سن کم آگاه نبوده است. نخستین بار برای زن دارویی تهیه کرده اما در این کار موفق نبوده است. اما بعد از آن، زن خودش بیرون رفته و دارویی تهیه کرده و جنین را در ماه دوم یا سوم بارداری سقط کرده است.... 1. آیا در این حالت مرد مستقیماً در سقط جنین نقش داشته است؟ و آیا به صراحت قاتل شمرده می شود یا خیر؟ 3. آیا این اقدام او مصداق انواع مشارکت در جرم است و شاید جنین در روز قیامت از حق خود نگذرد؟ 4. آیا آیه کریمه ذیل بر او صدق می کند: (وَ مَنْ يَقْتُلْ مُؤْمِناً مُتَعَمِّداً فَجَزٰاؤُهُ جَهَنَّمُ خٰالِداً فِيهٰا وَ غَضِبَ اَللّٰهُ عَلَيْهِ وَ لَعَنَهُ وَ أَعَدَّ لَهُ عَذٰاباً عَظِيماً) (و هر کس مؤمنی را از روی عمد بکشد، کیفرش دوزخ است که در آن جاودانه خواهد بود، و خدا بر او خشم گیرد، و وی را لعنت کند و عذابی بزرگ برایش آماده سازد). 5. آیا استغفار و توبه ضامن برائت او از گناه مذکور می شود، به صورتی که هیچ گناهی نکرده باشد؟ جنین مرده چگونه از او راضی می شود و چگونه می تواند حق او را قبل از روز قیامت ادا کند؟ 6. این مرد راغب است که ازدواجی سنتی از طریق خانواده داشته باشد اما دختر مشخصی را سراغ ندارد. سن او از سی سال گذشته اما وجدانش وی را سرزنش می کند و می گوید: چگونه به خود اجازه می دهی که با دختری پاکدامن ازدواج کنی در حالی که قبلا مرتکب فاحشه شده ای و گناه سقط جنین را انجام داده ای؟ گویا دختر را فریب می-دهی؟ توصیه شما چیست؟ این مرد به دلیل گناهی که مرتکب شده ناراحت است و از خشم خداوند عزوجل می ترسد. خواهشمند است که ایشان را نصیحت و راهنمایی کنید؟
پاسخ:ج1/ بسمه سبحانه: قاتل زن است. کسی که خودش به صورت مستقیم اقدام به استفاده دارو کرده است. والله العالم . ج2/ بسمه سبحانه: اگر او مانند فرض سؤال مستقیماً اقدام به سقط جنین نکرده باشد مسؤولیت قتل به عهده او نیست. والله العالم. ج3/ بسمه سبحانه: پاسخ قبلا ذکر شد. والله الهادی ج4/ بسمه سبحانه: در فرض سؤال بر او منطبق نمی شود. والله العالم. ج5/ بسمه سبحانه: پاسخ قبلا ذکر شد. والله الهادی ج6/ بسمه سبحانه: باید تلاش کند که با یک دختر مسلمان ازدواج کند و از حرام و فاحشه ای که قبلاً مرتکب شده، اجتناب نماید. اگر به شرایط توبه پایبند باشد. خداوند وعده مغفرت و بخشش داده است. خداوند توبه کنندگان و کسانی که خود را پاکیزه می کنند دوست دارد. والله الهادی وهو العالم.
پرسش:آیا کفاره در موارد جواز سقط جنین نیز واجب می شود؟
پاسخ:بسمه سبحانه: بله واجب می شود. والله العالم.
پرسش:کفاره سقط جنین چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه: اگر بعد از دمیدن روح در آن باشد، کفاره قتل عمد به شمار می رود. والله العالم.
پرسش:مبلغ دیه برای چه کسی است؟
پاسخ:بسمه سبحانه: اگر شخص سقط کننده غیر از پدر و مادر باشد دیه برای پدر و مادر خواهد بود. اما اگر سقط کننده یکی از والدین باشد، دیه به والد دیگر تعلق خواهد گرفت. اگر پدر و مادر هر دو در سقط جنین مشارکت داشته باشند، دیه به ورثه جنین غیر از پدر و مادر تعلق می گیرد.
قبلی
1
2
3
بعدی