صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:روایات زیادی از پیامبر مکرم اسلام حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه وآله و اهل بیت علیهم السلام در ذم کسی نقل شده که نماز خود را سبک می شمارد. مانند این روایت از پیامبر ص: (لا ینال شفاعتی من استخف بصلاته). آیا مصداق کسی که نماز خود را سبک می شمارد، که در حدیث آمده است، همان کسی است که نماز خود را در آخر وقت ادا می-کند؟ یا منظور کسی است که بعد از گذشتن وقت، قضای نماز خود را به جا می آورد؟
پاسخ:بسمه سبحانه. کسی که عمداً نماز خود را تا پایان وقت ترک می کند و بجا نمی آورد گناهکار و مجرم است و حکم آن حکم تارک الصلاة و مستحق تعزیر و سرزنش و مجازات است. اما منظور از استخفاف یا سبک شمردن نماز که در حدیث مذکور آمده این است که هر یک از امور دنیا برای او مهم تر از نماز باشند به گونه ای که برای نماز خود نسبت به دیگر امور دنیا، اهمیت کمتری قائل شود. والله العالم.
پرسش:تعداد زیادی از منجمان کارشناس و اهل خبره در رصد، زاویه فجر را که مانند یک سفیدی کمرنگ مایل به رنگ خاکستری ظاهر می شود محاسبه کرده اند. اگر خورشید زیر افق با زاویه 18 درجه افتاده باشد، پس از عبور دقایقی اندک (12 دقیقه)-به حسب منطقه جغرافیایی در خلیج - این سفیدی کم کم ظاهر و واضح می شود. سؤال ما این است: 1. آیا شروع فجر شرعی از ظهور سفیدی مایل به رنگ خاکستری است؟ 2. در شهرهایی که پر از آلودگی و نورهای پراکنده است، امکان رصد فجر در زاویه 18 درجه وجود ندارد. و اگر شرایط ایده آل برای رصد فراهم شود این کار امکان پذیر می شود. آیا بدون امکان رؤیت فجر با چشم غیر مسلح در زمان مشخص و تنها آگاهی از وجود فجر در زاویه 18 درجه- در صورت عدم وجود موانع- کفایت می کند؟
پاسخ:بسمه سبحانه. فجر با سفیدی ضعیفی که در افق هویدا می شود شروع می گردد که شما از آن با خاکستری تعبیر کردید. اگر تعیین این سفیدی افقی با اموری که شما بدان اشاره کردید امکان پذیر نبود، باید احتیاط کنید و نماز صبح را بعد از اطمینان از حصول فجر حقیقی بخوانید. برای روزه نیز قبل از زمانی که احتمال می دهید فجر حاصل شده، از مفطرات امساک کنید. والله العالم.
پرسش:آیا می توانیم مثلا یک ساعت و نیم قبل از طلوع خورشید نماز صبح را بخوانیم؟ با توجه به این که وقت اذان با وقت طلوع خورشید متفاوت است؟
پاسخ:بسمه سبحانه. خواندن نماز صبح قبل از ورود در وقت نماز صحیح نیست. کما این که تأخیر از زمان تعیین شده برای آن –طلوع خورشید در منطقه ای که در آن سکونت دارید- نیز جایز نیست. در حالت اول نماز باطل است و در صورت دوم اگر عمدی باشد، نمازگزار به دلیل تأخیر در ادای نماز در وقت خود، گناهکار است. والله العالم.
پرسش:یکی از شیوخ می گفت جایز نیست نماز صبح را بلا فاصله بعد از اذان خواند، بلکه احتیاط آن است که ده دقیه صبر کنیم. آیا این سخن صحیح است؟
پاسخ:بسمه سبحانه. اگر نمازگزار مطمئن نباشد که هنگام اذان گفتن مؤذن، وقت نماز رسیده است یا خیر؟ واجب است که چند دقیقه ای صبر کند تا از دخول در وقت نماز مطمئن شود. اما اگر مطمئن است که مؤذن با دقت به وقت اذان پایبند است، جایز است که به وقت اذان مؤذن اعتماد کند. و الله العالم.
پرسش:قرآن کریم امر می کند که نماز روزانه خود به ویژه نماز وسطی را محافظت کنیم. منظور از نماز وسطی چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه. دو روایت وجود دارد که یکی از این روایات می گوید نماز وسطی همان نماز عصر است و دیگری می گوید نماز ظهر است. والله العالم.
پرسش:وقت نماز صبح چه ساعتی است؟
پاسخ:بسمه سبحانه. وقت نماز صبح از پیدا شدن فجر صادق –که همان سفیدی وسط افق از سمت مشرق است و کم کم بزرگتر می شود-آغاز می¬شود و تا هنگام طلوع خورشید ادامه دارد. والله العالم.
پرسش:از امام صادق عليه السلام روايت شده كه خواندن دعای شریف عهد چهل روز صبح، مستحب است. منظور از صبح چیست؟ آیا منظور فاصله زمانی بین طلوع فجر تا مشرق است؟ یا تا زوال؟
پاسخ:بسمه سبحانه. مقصود بین الطلوعین است. والله العالم.
قبلی
1
2
بعدی