صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:آیا جائز است کسی که می خواهد قضای نماز واجبی را به جا آورد آن را به صورت جماعت و به امامت دیگری به جا آورد، در حالی که امام نمازی اخفاتی به جا می آورد و مأموم نمازی جهری را به جا می آورد یا برعکس؟
پاسخ:بسمه سبحانه: این امر جائر است و الله العالم.
پرسش:آیا جائز است نماز قضاء از جانب میت را به صورت جماعت به جا آوریم، به این معنا که ما (100) نفر هستیم و نماز را از جانب فلان میت برای قضای نمازهایی که بر او واجب است به صورت جماعت به جا آوریم. خواهشمندم پاسخ مستند به ادله باشد چه ادله نقلی و چه عقلی و یا اصولی و یا فقهی.
پاسخ:بسمه سبحانه لازم است ترتیب در هنگام به جاآوردن نمازهای فوت شده از جانب میت احراز شود، بنابر این لازم است نسبت به نمازهای یک روز، ظهر قبل از عصر و مغرب قبل از عشاء باشد. بنابر این اگر به نحو ذکر شده در سؤال، نماز را به جا آوری، نماز بدون ترتیب لازم خواهد بود، چرا که در این فرض نماز ظهررا برای مدت صد روز قبل نماز عصر از روز سابق به جا آورده و همینطور است نسبت به نماز مغرب قبل از نماز عشاء از روز سابق. و الله الهادی و هو العالم.
پرسش:آیا در دو فرض ذیل بر پسر بزرگ قضا نمودن نمازهای پدر واجب است: اولا: در صورتی که پدر علی رغم اینکه به باطل بودن وضوئش متنبه شده است، معتقد است وضوئش صحیح است. ثانیا: به باطل بودن وضوی پدر توجه صورت نگرفته الا بعد از فوتش.
پاسخ:بسمه سبحانه در فرض سؤال از آنجایی که پدر مقصّر است، بر پسر بزرگ واجب نیست آنچه را پدر از عبادات واجب براو، به صورت غیر صحیح به جا آورده است قضا نماید. بله در صورتی که پسر بزرگ انجام دهد، نیکیای از جانب او به پدرش خواهد بود، و درصورت به جا آوردن، مستحق رحمت خداوند متعال خواهد بود و خداوند فرزندانی به او روزی می دهد که به او نیکی نمایند و شفاعت پدرش را روزی او می گرداند. و الله العالم.
پرسش:من در این ایام نمازهای فوت شده را به جا میآورم، الا اینکه نمی دانم چطور باید نمازهای قضا شده را حساب کنم، آیا روشی برای حساب کردن این نمازها و قضا نمودن آن ها وجود دارد؟
پاسخ:بسمه سبحانه، ای فرزندم بدان که هر انسانی به وضع خود آگاه است و تو این امکان را داری که بعد از تأمل، تخمین بزنی که آیا نمازیک سال را ترک کرده ای یا دوسال را، بنابر این تو مرددی، در صورتی که یک سال باشد بر تو واجب است آن را قضا نمائی و سال دوم را احتیاطاً قضا نمائی. والله العالم.
پرسش:نماز خود را به مدت سه سال به جا نیاورده ام، به این جهت که در هر سال حامله ام، چگونه باید آنها را قضا کنم؟
پاسخ:بسمه سبحانه، همانا ای دخترم در ترک نمازت اشتباه نمودهای، چراکه نماز در هیچ حالی ترک نمیشود، و اگر از قیام(ایستادن) عاجز باشی نشسته نماز می خوانی و اگر از نشستن هم عاجز باشی در حالت خوابیده آن را بجا بیاور. برتو لازم است که به سوی خداوند متعال توبه کنی، و واجب است نمازهای ترک شده را قضا نمائی همراه با حفظ ترتیب بنابراین ظهر را قبل از عصر، و مغرب را قبل از عشاء به جا می آوری و بهتر است که نماز صبح را قبل از ظهر به جا آوری. و الله العالم.
پرسش:در فرضی که همزمان با اذان ظهر عادت ماهیانه شوم، آیا قضا نمودن نماز ظهر و عصر بعد از اتمام عادت واجب است یا خیر؟
پاسخ:بسمه سبحانه، در صورتی که خروج دم قبل از زوال خورشید باشد قضاء روزه بر او لازم است ونه نماز، و اگرخروج دم بعد از زوال [دخول ظهر] باشد به اندازه ای که برای طهارت، و به جاآوردن نماز با واجباتش فقط، وقت بوده است، قضا نمودن روزه و نماز هردو واجب است. والله العالم.
پرسش:بسیار اتفاق می افتد که صبح خواب می مانم و خورشید طلوع می کند و نماز صبح را از دست می دهم و آن را با نماز ظهر و عصر قضا می کنم، آیا قضا کردن آن با نماز ظهر و عصر سستی و استخفاف (سبک شمردن) آن محسوب می شود یا خیر؟ و آیا واجب است که فوراً آن را قضا نمود؟
پاسخ:بسمه سبحانه، سبک شمردن از این ناحیه صورت می گیرد که شما به درمان (اصلاح) خود مبادرت نمی ورزید و خود را از راههای مختلف متنبه نمی سازید تا نماز صبحتان ترک نشود، اگر کارمند بودی یا دانشجوئی در دانشگاه می بودی، آیا روزی از روزها را از دست می دادی، یا اگر نظامی یا پلیس در دولت منحوس صدام بودی آیا یک روز را از دست می دادی. وقوف خود در پیشگاه الهی را نظاره کن و سبک مشمار این که نمازت از دست برود حتی برای یک روز. اما قضا نمودن نماز به نحوی که ذکر شد در سؤال، سبک شمردن محسوب نمی شود.
قبلی
1
2
بعدی