صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:اگر شخصی زیور آلات طلای خود را در برابر گرفتن ده میلیون دینار نزد قرض دهنده گرو بگذارد، آیا جایز است که مالک زیورآلات با مبلغی که از شخص قرض دهنده دریافت می کند، حج برود؟
پاسخ:بسمه سبحانه: در فرض سؤال شخص قرض گیرنده که شما باشید، مالک آن مبلغ به شمار می روید. اما در مورد حج، اگر شرایط استطاعت برای شما فراهم شود حج بر شما واجب است. زیرا طلا باعث تحقق استطاعت نمی شود مگر این که شما یا خانواده شما از آن طلا بی نیاز باشند. بهتر است بدانید که نیاز به طلا موجب عدم استطاعت حج می شود.
پرسش:اگر انسان مقداری پول داشته باشد که برای حج کفایت کند؛ اما پولی نداشته باشد که خمس سال خود را بدهد. آیا جایز است که پرداخت خمس را تا بعد از حج به تأخیر بیاندازد؟ و آیا جایز است که با وکیل مرجع خود دستگردان کند یا اجازه پرداخت بعد از موسم حج را بگیرد؟
پاسخ:بسمه سبحانه: از مرجع به صورت مستقیم یا به واسطه وکیل در مورد پرداخت اجازه بگیرد و مقداری از خمس را ولو اندک، پرداخت کند و به حج برود. دستگردان خمس جایز نیست زیرا وی را بریء الذمه نمی کند. والله العالم.
پرسش:من فرزند پسری دارم که بیست و چهار ساله است و هنوز ازدواج نکرده است. آیا قبل از ازدواج او من حق رفتن به حج را دارم؟
پاسخ:بسمه سبحانه: اگر رفتن شما به حج مانع ازدواج وی نباشد و پیش از این در طول زندگی خود به حج نرفته باشید، حج به شما واجب است. اما اگر از نظر مقدمات و مستلزمات ازدواج، زمان ازدواج فرارسیده باشد و فرزند شما بدون کمک مالی شما نتواند ازدواج کند و وقت ازدواج قبل از رفتن به حج باشد، ازدواج پسرتان بر شما واجب است زیرا نفقه او بر شما واجب است و هزینه های ازدواج نیز جزء نفقه به شمار می رود. والله العالم.
پرسش:من دانشجوی دکتوری هستم و از نظر مادی تمکن دارم اما اقدام به قرعه کشی حج در سال جاری نکردم زیرا موسم حج با زمان آزمون جامع مقطع دکتوری مصادف است. آیا این عذر شرعی ای هست که مانع عدم استطاعت شود یا خیر؟
پاسخ:بسمه سبحانه: درصورتی که حرجی برای وی باشد، برا او واجب نیست. والله العالم.
پرسش:با توجه به آیه شریفه : " وَلِلّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلاً وَمَن كَفَرَ فَإِنَّ الله غَنِيٌّ عَنِ الْعَالَمِينَ " و این حدیث از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله: " يا علي، من سوّف الحج حتى يموت بعثه الله يوم القيامة يهودياً أو نصرانياً " . اى على كسى كه حج را به تأخير بيندازد تا اين كه از دنيا برود خداوند او را در قيامت يهودى يا نصرانى محشور مى كند . آیا برای هر کسی که حج را بدون دلیل ترک کند یا به تأخیر بیاندازد احکام کافر اجرا می شود؟ و آیا این حدیث به معنای خروج شخص متأخر از دین اسلام است؟
پاسخ:بسمه سبحانه. بعد از تأمل در این آیه و حدیث و سایر منابع شرعی باید گفت: منظور آیه و حدیث این است که شخص گناهکاری که حج را علی رغم واجب شدن بر او بدون عذر ترک کرده، مستحص عقوبت کافران است. اما در دنیا بر دین اسلام باقی می ماند و بعد از مرگ نیز احکام مسلمانان درخصوص وی اجرا می شود. والله العالم.
پرسش:من اهل عربستان سعودی هستم و دوست دارم هر ساله به حج بروم؛ اما قانون فقط به من اجازه می دهد هر پنج سال یکبار حج انجام دهم. آیا جایز است که قانون را دور بزنم و لباس دوخته شده بپوشم و در پوشش یکی از ساکنان مکه، اقدام به ورود به شهر کنم تا مأموران اجازه ورود به را بدهند و بعد از ورود لباس دوخته را بشکافم و وحج را کامل کنم؟ یا به واسطه قاچاقچیانی که من را از راه های مخفی و دور از چشم مـأموران به شهر می رسانند، وارد مکه شوم؟ آیا استفاده از این راه ها جایز است و آیا در این صورت حج محل اشکال است یا جایز است؟
پاسخ:بسمه سبحانه: شما می توانید از میقات وارد احرام و تلبیه شوید و اگر کسی ترسید که مأموران مانع وی شوند می تواند تا زمان عبور از خطر در لباس های دوخته خود باقی بماند و کفاره پوشیدن لباس دوخته را پرداخت کند. کفاره باید به تعداد لباس های دوخته ای که پوشیده شده تکرار شود. همچنین کفاره پوشاندن سر و یا هر نوع کفاره دیگر. والله العالم.
پرسش:امروزه نوعی از کاروان های حج خارج از چارچوب نهادهای و سازمانهای دولتی وجود دارند که شرکت های مسافرتی داخلی تحت عنوان حج تجاری، مدیریت آن را بر عهده دارند. با سؤال از برخی از حجاج این کاروان¬ها مشخص می شود این کاروان ها کاملا امن هستند و تقریبا کلیه مایحتاج سفر و ادای فریضه حج به شکل صحیح و راحت برای حجاج فراهم می کنند. آیا کسی که تمکن مالی دارد، با تحقق دیگر شروط استطاعت برای او، واجب است برای ادای فریضه حج در دراین کاروان¬ها ثبت نام کند؟
پاسخ:بسمه سبحانه: بله واجب است. والله العالم
پرسش:قوانین دولتی وضع شده در خصوص ورود حجاج به مکه مکرمه برای انجام فریضه حج از شما پوشیده نیست. بر اساس این قوانین حاجی باید در یک کاروان رسمی و دارای مجوز ثبت نام شده باشد، در غیر این صورت مانع ورود وی می شوند. این قانون بسیاری از حجاج کشورهای حاشیه خلیج را که نمی توانند مبالغ هنگفت درخواست شده از طرف اینگونه کاروان های مجاز برای ورود به مکه را فراهم و پرداخت کنند، مجبور به استفاده از راه های مغایر با این قانون وضع شده کرده است. گاهی با تلاش شخصی برای پیدا کردن مسیر کوهستانی یا راه های مشابه برای رسیدن به بیت الله الحرام، و گاهی نیز با پرداخت مبالغی به بلد را که مسیرهای دور از نیروهای امنیتی را می شناسند. در این شرایط دو سؤال مطرح می شود: نخست: آیا این کار توسط حجاج صحیح است؟ دوم: آیا با وجود چنین راه هایی استطاعت برای حجاجی که حج نکرده اند محقق می شود؟
پاسخ:بسمه سبحانه: تخلف از قوانینی که توسط دولت برای مدیریت امورات مردم وضع شده جایز نیست. از جمله قوانینی که شما به آن اشاره کردید؛ اما اگر شخصی از این قوانین تخلف کرد و به هر نحوی به اماکنی که در آن حج گزارده می¬شود رسید، حج او صحیح است. والله العالم.
پرسش:اگر شخصی اقدام به زدن گروهی از اشخاص کند به شکلی که موجب قرمز شدن گردد و پرداخت دیه بر او لازم شود، آیا دیه از دیون فوری به شمار می رود که مانع استطاعت حج شود؟ و اگر نتوان مضروب را پیدا کرد آیا این موضوع مانع حج می¬شود؟
پاسخ:بسمه سبحانه: اگر در فرض سؤال پرداخت دیه فوری باشد و از وی سلب استطاعت حج کند، با پرداخت دیه حج نیز واجب نمی شود. والله العالم.
قبلی
1
2
بعدی