صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:تفاوت نبی و رسول چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه: نبی کسی است که به او وحی می شود و شریعت جدیدی نیاورده است و رسول کسی است که به او وحی شده است و ملک را می بیند و شریعت و رسالت جدیدی می آورد و الله العالم.
پرسش:از شما پاسخ و راهنمایی در فهم این مسأله نسبت به روایاتی که تفاوت میان رسول، نبی و امام علیهم السلام را بیان می کند را تقاضا داریم، از اسماعیل بن مرار نقل شده است که گفت: حسن بن عباس معروفی به امام رضا (علیه السلام) نوشت که: فدایت شوم، مرا باخبر ساز از تفاوتی که میان رسول، نبی و امام است؟ گفت: امام نوشت یا گفت که: (تفاوت میان رسول و نبی و امام آن است که رسول کسی است که جبرائیل بر او نازل می شود پس او را می بیند و کلام او را می شنود و و وحی را بر او نازل می کند و چه بسا در خواب ببنید مثل خواب ابراهیم(علیه السلام)، و نبی چه بسا کلام را بشوند و شخص را نبیند) کافی ج 1 کتاب الحجة باب تفاوت میان رسول، نبی و محدث، حدیث شماره 2 و علامه محمدبن حسن صفار روایت کرده است از برید عجلی که گفت: از ابا عبدالله (علیه السلام) سؤال کردم درباره رسول، نبی و محدّث، فرمود: رسول کسی است که ملائکه نزد او می آیند و او آنها را می بیند و از جانب خداوند تبارک و تعالی او را ابلاغ می نمایند و نبی کسی است که در خواب می بیند آنچنانکه می بیند و محدّث کسی است که کلام ملائکه را می شنود در گوش او ندا داده می شود و در قلب او اثر گذاشته می شود و صوت را میشنود و ملک را مشاهده نمی کند و رسول ملک را می بیند و با او تکلم می نماید، گفتم: بنابراین جایگاه امام کدام است؟ فرمود: صوت را می شنود و نمی بیند و مشاهده نمی کند) کتاب بصائر الدرجات، باب فرق میان انبیاء و رسولان و ائمه؛ بنابراین روایات تفاوت میان رسول، نبی و امام آن است که رسول فرشته را می بیند و با او سخن می گوید و چه بسا در خواب احیانا و نبی صدای ملک را می شنود لکن او را در اغلب حالات نمی بیند و چه بسا در خواب احیانا ببیند اما امام صوت ملک را می شنود اما هیچگاه نه او را می بیند و نه مشاهده می کند، سؤال و اشکال این است که ابراهیم نبی (علیه السلام) نبی و رسول بوده و سپس امام گشت و معنای آن این است که ابراهیم (علیه السلام) نبی بود و ملک را در خواب می دید و کلام او را می شنید سپس به جایگاهی بالاتر و رفیع تر دست یافت که آن رسالت بود و به این مرتبه رسید که ملک را در خواب می دید و کلام او را می شنید و بالعیان او را می دید سپس طبق اعتقاد ما و قاعده به اینکه امامت بالاتر و رفیع تر از نبوت و رسالت است به جایگاهی بالاتر و رفیع تر دست یافت که در آن ابراهیم نبی (علیه السلام) سخن ملک را می شنید، او را در خواب نمی دید بنابر این امامت نسبت به حضرت ابراهیم نبی (علیه السلام) ارتقای مرتبه نبوده است بلکه سقوط در مرتبه بوده است که در آن ابراهیم (علیه السلام) دو مرتبه در فضیلت را که برای او بود از دست داد و آن دو همان دیدن ملک بالعیان و دیدن در خواب بود همانطور روایات بر آن تصریح دارد؟
پاسخ:بسمه سبحانه: آنچه در روایات آمده است بخشی از تفاوت هاست، از جمله ی آنها این است که رسول (علیه السلام) حامل شریعت است و نبی (علیه السلام) تابع شریعت رسول (علیه السلام) است و امامان ما(علیهم السلام) حفظ کنندگان و پیروی کنندگان شریعت رسول اعظم (صلی الله علیه و آله ) هستند که او شریعتی بزرگ آورد و الله العالم. و سزاوار است دانسته شود که امامتی که ابراهیم (علیه السلام) بعد از نبوت و رسالتشان بدان دست یافت متفاوت از امامتی است که در مرتبه ی پایین تر از نبوت و رسالت قرار دارد، بلکه مقصود از امامت ابراهیم (علیه السلام) رهبری سیاسی است اضافه بر رهبری دینی، بنابراین خلیل الرحمن ويژگی های نبوت رسالت و امامت را داشته است و الله العالم.
پرسش:آیه 124 (وإذ ابتلى إبراهيم ربه بكلمات فأتمهن قال أني جاعلك للناس إماما قال ومن ذريتي قال لا ينال عهدي الظالمين؛ (به خاطر آورید) هنگامی که خداوند، ابراهیم را با وسایل گوناگونی آزمود. و او به خوبی از عهده این آزمایشها برآمد. خداوند به او فرمود: «من تو را امام و پیشوای مردم قرار دادم!» ابراهیم عرض کرد: «از دودمان من (نیز امامانی قرار بده!)» خداوند فرمود: «پیمان من، به ستمکاران نمیرسد!) قسم یا صنفی که ابراهیم پیامبر(علیه السلام) از خداوند سبحان درخواست می کند که امامت در آن باشد و سپس نفی و نهی الهی و ارشاد الهی برای ابراهیم پیامبر(علیه السلام) به اینکه این صنف صلاحیت و اهلیت امامت را ندارد وارد شد، کدام است؟
پاسخ:بسمه سبحانه: هر آنکس که مرتکب هر معصیت کوچک یا بزرگی شود و معصوم نباشد همانا او مستحق امامت نیست چراکه ظالم به نفس خویش است و به جهت عدم اطاعت از خداوند عز وجل ظالم به اوست و الله العالم.
پرسش:چگونه می توان پاسخ داد به کسی که می گوید: چگونه عقل می تواند بپذیرد که پیش از (1400) سال پیامبر سوار بر قاطری به آسمان بالا رفته است، به نحوی که این گفته نزد محصلان دانشگاهی دلیلی بر این امر قرار داده می شود که دین اسلام دین خرافات است، و لا حول ولا قوة إلا بالله العلی العظیم؟
پاسخ:بسمه سبحانه بدان ای فرزندم آنچه از روایات و آیات شریف استفاده می شود آن است که خداوند حیوانی آفرید که در روایات براق نامیده شده است و برای او بالهایی بود که با آن پرواز می کرد هم چون هواپیما. و این پرنده مخلوق کسی بوده که سازندگان هواپیمای امروزی را آفریده است، علاوه بر این در بیشتر روایاتی که بر سوار شدن پیامبر(ص) بر قاطر دلالت دارد، به حسب آنچه به یاد می آورم مختص به سفر ایشان (ص) از مکه به بیت المقدس و سپس بازگشتان به مکه است و فرمایش خداوند متعال: (سُبْحَانَ الَّذِي أَسْرَى بِعَبْدِهِ لَيْلاً مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الأَقْصَى پاک و منزّه است خدایی که بندهاش را در یک شب، از مسجد الحرام به مسجد الاقصی برد) به این مطلب اشاره می کند. و اما از معراجی که در آن آگاهی یافتن نسبت به مخلوقات آسمانی است ما چیزی نمی دانیم جز اینکه خداوند متعال اراده کرد تا پیامبر(ص) را بر آیات الهی آگاه سازد تا آنکه فاصله او (با پیامبر) به اندازه فاصله دو کمان یا کمتر بود(و وصال و رفعت حاصل شد) و بیش از این ما چیزی نمی دانیم، ای فرزندم آیا در این اندیشیده ای که چطور تخت بلقیس در یک چشم بهم زدن از قصر او به نزد پیامبر خدا سلیمان (ع) رسید، آیا بشر به مخیله اش خطور می کرد که کسی که در گوشه ای از عالم نشسته است به هرکس که بخواهد از کسانی که در این عالمند چه در مریخ باشد یا اعماق دریا ارتباط بر قرار کند و در کلام ائمه (ع) هست که (زمانی خواهد آمد که کسی که در مشرق است با کسی که در مغرب است تکلم می کند و او را می بیند) و نادانان این گفته را مسخره می کردند و حال آنکه ما به چشم خود این را می بینیم. و الله العالم
پرسش:حقيقت معصيت حضرت آدم (علیه السلام) چه بوده است؟ و چگونه خداوند را معصیت می کند در حالی که معصوم است؟
پاسخ:بسمه سبحانه، ماده ی عصيان به معنای مخالفت با هر امری است چه آن امر الزامی باشد و چه غیر الزامی، و آنچه با عصمت منافات دارد خارج شدن از مقتضای حکم(امر) الزامی است و پدرمان آدم به اجتناب از نزدیک شدن به درخت ملزم نشده بود، بلکه آن امر، ارشادی بود به اینکه در صورت نزدیک شدن به درخت در مشقت خواهد افتاد، بنابر این زمانی که او به مفاد امر غیر الزامی پای بند نماند، به جهت طلب و سعی در کسب فضیلت، به مشقت افتاد و به نتیجه رسید و گواهی موفقیت او از جانب خداوند سبحان در این آیه (إِنَّ اللّهَ اصْطَفَى آدَمَ وَنُوحاً.. خداوند، آدم و نوح و ... را بر جهانیان برتری داد.) آمده است. بنابر این اگر این، مخالفت با یک امر الزامی باشد و این مخالفت مقتضی ترفیع درجه نباشد این با برگزیدگی او سازگار نیست. و ما ضمن بحثمان از آیات مرتبط به عصمت انبیاء (ع) در بررسی هایمان در حوزه علمیه به این مطالب پرداخته ایم. والله الهادی و هو العالم
پرسش:در داستان پیامبر خدا موسی و عبد صالح (خضر ع)، آیا خضر خانوادهی بچه را با خبر ساخت که او را به قتل رسانده است یا خیر؟
پاسخ:بسمه سبحانه در آیه و هم چنین روایات آنچه بر این مطلب دلالت کند وجود ندارد، و عبد صالح خضر ع به انجام نرسانید الا آنچه را که خداوند سبحانه به او امر کرده بود، آیا هنگامی که عزرائيل روح کسی را قبض می کند ملزم است که خانواده ی او را باخبر سازد که من روحش را قبض کردم، بنابر این این سؤال جای طرح ندارد ای فرزندم. عبد صالح خضر ع در انتهای داستان خبر می دهد که (و ما فعلته عن امری، و من آن (کارها) را خودسرانه انجام ندادم). و الله العالم
پرسش:زیاد در کتابهای سیره وارد شده است که عبدالمطلب علیه السلام از کاهن یا شخصی یهودی یا مسیحی شنیده که پیامبر آخر الزمان از نسل اوست.. و برخی از شرقشناسان می گويند با استناد به این مطلب نتیجه گرفته می شود که خاستگاه اسلام، نصارا جزیرة العرب است. همچنانکه به روایتی از حضرت خدیجه سلام الله علیها استشهاد می کنند که نزد پسر عمویش ورقة بن نوفل رفت و او بود که پیامبر(ص) را آگاه ساخت از اینکه وحی ای که به او صورت گرفته شریعت عظیم است، نظر حضرتعالی در پاسخ به این شبهه از جهت سند و مضمون آن چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه قطعا روایت ساختگی است و پیامبر(ص) خود ایشان، پدرشان و جدّشان به نبوت ایشان (ص) آگاه بودند، و الله العالم
قبلی
1
2
3
بعدی