صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:اگر انسان بخواهد در کاری از کارها استخاره کند، آیا بر او لازم است که ابتدا با اهل خبره و َآشنای به آن امر مشورت کند و اگر به نتیجه ای نرسید آنگاه استخاره کند یا اینکه قبل از مشورت با اهل خبره و آگاه به آن کار، جایز است استخاره نماید؟
پاسخ:بسمه سبحانه : ائمه معصومین علیهم السلام به ما دستور داده اند که اگر ممکن باشد با اهل خبره مشورت کنیم و اگر انسان با فهم و عقل خود و مشورت گرفتن به نتیجه ای نرسید، آنگاه به استخاره مراجعه کند. و الله الهادی
پرسش:در یکی از امور شخصی خود به قرآن استخاره کردم و آیه ای باز شد که به من الهام می-کرد نباید این کار را انجام دهم. آیا غیر از آنچه در آیه وجود دارد، موضوع دیگری هم هست که باید از آن پرهیز کنم؟
پاسخ:بسمه سبحانه: فرزندم! بدان استخاره، طلب مشورت و روشنگری از خداوند سبحان است. آیا انسان عاقلی وجود دارد که با خداوند متعال مشورت کند و از او توصیه بخواهد و سپس به آن عمل نکند؟ پس چرا اصلاً با او مشورت کرده است؟ پس هر کجا که خواستی برو، چون پاداش تو را دنبال می کند اما نه آنگونه که تو دوست داری. اگر از طبیب مشورت بخواهی و با نظر او مخالفت کنی، بهبودی نخواهی یافت. بنابر این درباره خداوند متعال هم همینگونه است. هداک الله وهو الهادی.
پرسش:اگر استخاره کردم و برعکس آن کاری را انجام دادم که استخاره به آن توصیه کرده، چه کفاره ای باید بدهم؟
پاسخ:بسمه سبحانه: شما وقتی از خداوند طلب مشورت و توصیه کرده اید و بعد مخالف آن توصیه عمل کرده اید، دچار اشتباه شده اید. اما نفس این کار اگر محذور شرعی نداشته باشد، اشکالی ندارد. والله الهادی وهو العالم.
پرسش:فتوای شما را درباره استخاره شنیدم که مضمون آن عدم جواز استخاره برای ازدواج و امور دیگر بود. دوست دارم برای بنده شرح دهید که اگر جایز نیست پس چگونه استخاره در بسیاری از احادیث اهل بیت علیهم السلام ذکر شده است؟
پاسخ:بسمه سبحانه: بدان فرزندم من هیچ کس را مگر در امر ازدواج، از انجام استخاره منع نمی-کنم. چه بسا برای امور خود و دیگران، اگر از من درخواست استخاره کنند، استخاره هم می-گیرم. علمای ما نیز کتاب هایی درباره روایات نقل شده درباره استخاره تألیف کرده اند. اما استخاره در موضوع ازدواج، مثلاٌ اگر بخواهید دختری را خواستگاری کنید، شارع مقدس اجازه داده درباره او سؤال کنید و او را بدون حجاب ببینید. اگر کسی دختر گرامی شما را خواستگاری کند، و خواستگار شرایط مطلوب برای ازدواج را داشته باشد، شارع مقدس به شما امر فرموده که دختر خود را به ازدواج او درآورید. دقت کنید که استخاره در مانند چنین موضوعی رد کردن دستور شارع مقدس است. روایاتی هم که امر به استخاره در مورد ازدواج کرده اند، منظورشان خواندن دو رکعت نماز با همان کیفیتی است که در کتاب های ادعیه ذکر شده نه استخاره با تسبیح و ... . والله الهادی.
پرسش:آیا استخاره کردن قبل از سه یا چهار ماه پیش از سفر جایز است؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ جایز است. والله العالم
پرسش:در بین برخی زنان استخاره ای متداول است که منسوب به امام صادق (ع) است و در آن از نوعی تاس استفاده می شود که «زار» نامیده می شود و نتیجه آن هم از آیات قرآن است. نظر حضرتعالی در این زمینه چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ این استخاره با سند معتبری ثابت نشده است. والله الهادي وهو العالم
پرسش:می خواهم کاری را در زمینه سموم کشاورزی آغاز کنم. استخاره کردم و گفته شد که استخاره خوب نیست. اکنون متحیرم و از شما درخواست می کنم که برایم استخاره کنید.
پاسخ:بسمه سبحانه؛ تکرار استخاره در یک موضوع صحیح نیست، مگر در صورت که برنامه کاری به گونه ای تغییر کند که استخاره دوم، برای موضوعی غیر از آنچه ابتدا استخاره کرده اید باشد. بنابرین، بدانید فرزندم که وقتی استخاره کرده اید، گویا از رب العالمین اجازه گرفته اید که در آنچه مورد استخاره بوده وارد شوید. حال که خداوند شما را از این کار منع نموده، آیا منطقی است که دوباره از او طلب نصیحت کنید؟ توجه کنید و غفلت ننمایید. والله الهادي والسلام
پرسش:اگر استخاره کنیم و بر خلاف آنچه استخاره می گوید عمل کنیم ، چه کفاره ای باید پرداخت کنیم؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ شما مرتکب اشتباه شده اید، چون از خداوند سبحان نصیحت خواسته اید و سپس با نصیحت او مخالفت نموده اید. البته نفس این کار در صورتی که مستلزم محذور شرعی نباشد، اشکالی ندارد. والله الهادي وهو العالم
پرسش:فتوایی از شما شنیده ام مبنی بر اینکه استخاره برای ازوداج و برخی امور دیگر جایز نیست. سوال من این است که اگر جایز نیست، چگونه در بسیاری از احادیث اهل بیت (ع) ذکر شده است؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ فرزندم، بدانید که ما هیچ کس را از استخاره در غیر از ازدواج منع نکرده ایم. چه بسا خودم در امور خودم یا دیگرانی که از من طلب می کنند، استخاره می کنم. علمای ما نیز در خصوص روایات استخاره کتابهایی تألیف نموده اند. اما در مورد ازدواج، شما می خواهید دختری را عقد کنید و شرع مقدس به شما اجازه داده که در مورد او سؤال کنید و او را بدون حجاب ببینید. اگر کسی به خواستگاری دختر شما بیاید و حایز شرایط مطلوب باشد، شارع به شما دستور می دهد که دختر را به عقد این شخص در آورید و توجه کنید که استخاره در چنین موضوعی، مخالفت با امر شارع مقدس است. روایاتی هم که امر به استخاره در مورد ازدواج می کند، مقصود از آنها خواندن دو رکعت نماز است به صورتی که در کتب ادعیه آمده و مقصود، استخاره با تسبیح و مانند آن نیست. والله الهادي
پرسش:در بحار الانوار روشی برای استخاره با قرآن ذکر شده که به شرح زیر است: 1- الفتح: خطیب مستغفری سمرقندی در دعوات ذکر کرده که هنگامی که خواستی به کتاب خداوند عزوجل تفأل بزنی، سوره اخلاص را سه بار بخوان و سپس سه بار بر پیامبر و آلش صلوات بفرست، آنگاه بگو: «اللهم تفألت بكتابك، وتوكلت عليك، فأرني من كتابك ما هو مكتوم من سرك المكنون في غيبك»؛ (خدایا من به کتابت تفأل زدم و بر تو توکل نمودم، پس بر من بنما از کتابت آنچه را که از اسرار نهانیت در غیب مکنون است). سپس جامع را بگشا و مطلبت را از خط اول در صفحه اول بگیر، بدون این که خطوط یا صفحه ها را بشماری. این گونه به صورت مسند از رسول الله صلی الله علیه و آله وارد شده است. (جامع به معنای قرآن کامل است که تمام آیات و سور را در خود دارد.) استخاره به قرآن به این صورت چه حکمی دارد؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ اشکالی ندارد. والله الموفق وهو العالم
قبلی
1
بعدی