صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:آیا جایز است برای زن که درعادت ماهیانه قرآن بخواند، غیر از سور هایی که سجده دارد؟ آیا جایز است برای او صفحات قرآن و نه حروف آن را در زمان قرائت لمس نماید؟ قصد دارم در ماه رمضان قرآن بخوانم حتی در زمان عادت ماهیانه. آیا من فقط سوره های سجده دار را جدا نمایم؟
پاسخ:بسمه تعالی، قرائت صحیح است غیر از سور عزائم (سجده واجب دار)، بدون لمس حروف و نوشته های کتاب قرآن و مانعی از حمل کردن و لمس غیر حروف و نوشته ها وجود ندارد. و الله العالم
پرسش:دوره قاعدگی همسر من در روز اول یا دوم ماه شروع و تا چهار روز متوالی خونریزی آن ادامه دارد و پس از آن خونریزی در روز پنجم متوقف می شود و در روز ششم قطرات و لکه خون به صورت منقطع ظاهر می شود. حکم جماع ما در روزی که خون در آن قطع می شود چیست؟ آیا جایز است که همسر من در آن روز نماز بخواند؟
پاسخ:بسمه سبحانه: در فرض سؤال جماع جایز نیست زیرا طولانی ترین مدت دوره قاعدگی ده روز است و هر خونی که زن در خلال این ده روز می بیند خون حیض است. همه همسران و دختران مؤمن می دانند که قاعدگی جریان خون مانند آب در لوله به صورت مستمر نیست. بلکه معمولا به صورت قطرات یا لکه هایی است که گاهی بین یک قطره و قطره دیگر از نظر زمانی فاصله وجود دارد. اگر زن اطمینان حاصل کرد که خون قطع شده است، باید نماز بخواند؛ اما اگر زن قبل از تمام شدن ده روز خونی ببیند، حتما باید خود را حائض به شمار آورد. والله العالم.
پرسش:اگر عادت مرکبه حاصل نشود، آیا مانعی وجود دارد که بر اساس قاعده امکان، خونی را که زن در ماه سوم در همان زمان ماه اول دیده و آنچه در ماه چهارم در همان زمان ماه دوم دیده است، اگرچه علائم حیض را نداشته باشد حیض به حساب آوریم؟ به عبارت دیگر، این خون طبق ملاک عادت، خون حیض نیست، چون طبق فرض، عادتی وجود ندارد و طبق ملاک صفت نیز خون حیض نیست، چون فاقد صفات و علائم حیض است، اما به دلیل اینکه احتمال حیض بودن آن وجود دارد، آیا بر طبق قاعده امکان می توان حکم به حیض بودن آن نمود؟
پاسخ:بسمه سبحانه. زمانی که عادت مستقر شود دیگر قاعده امکان به کار نمی آید و باید به مقتضای عادت مستقر ملتزم باشد، حتی اگر صفات خون در یک ماه نسبت به ماه دیگر یا حتی نسبت به همان ماه تغییر کند، اما اگر عادتی وجود نداشته باشد و خون استمرار پیدا کند، در این صورت قاعده امکان به کار می آید. والله العالم
پرسش:اگر خون حیض در کمتر از ده روز قطع شود و زن احتمال دهد که در رحم باقی مانده باشد، آیا واجب است استبراء کند و خود را وارسی نماید تا مطمئن شود که خون قطع شده یا نه؟
پاسخ:بسمه سبحانه. واجب است وارسی نماید. والله العالم
پرسش:آیا (تشخیص) عادت از طریق علائم (خون) حاصل می شود؟ یعنی اگر زن در ماه دو بار پشت سر هم خون ببیند و بدون اینکه بداند خون حیض است، بر اساس نشانه ها آن را حیض قرار دهد و سپس در ماه سوم خونی را در همان ایام ببیند که زرد رنگ و فاقد صفات حیض باشد، وظیفه این زن چیست؟ آیا باید خود را صاحب عادت منظمه بداند و این خون زرد رنگ را با اینکه صفات حیض را ندارد، به دلیل اینکه در ایام عادتش بوده حیض به حساب آورد، یا اینکه مادامی که اطمینان به حیض بودن دو خون سابق ندارد، خود را مستحاضه و فاقد عادت بداند؟
پاسخ:بسمه سبحانه. عادت در صورتی استقرار پیدا می کند که دو ماه (متوالی)، خون در وقت معینی استمرار داشته باشد و در صورتی که عادت مستقر نشود باید از طریق راه های تشخیص حیض از غیر آن اقدام کند. والله العالم
پرسش:اگر خون در ایام عادت باشد اما علائم حیض را نداشته باشد، یا نشانه های حیض را داشته باشد اما در ایام عادت نباشد، آیا حیض به حساب می آید یا استحاضه؟
پاسخ:بسمه سبحانه. خونی که در ایام عادت معینه باشد حیض است، اگرچه علائم حیض را نداشته باشد و برای کسی که صاحب عادت معینه است، خونی که در خارج از ایام عادت باشد حکم حیض را ندارد. اما کسی که مضطربه است و عادت معینه ندارد باید برای تشخیص خون حیض به راه هایی که در رساله عملیه بیان شده مراجعه کند. والله الهادی و هو العالم
پرسش:طبق نظر یکی از بزرگان (قدس)، اگر زن حامله قبل از وضع حمل خونی ببیند، در صورتی که اطمینان به حیض بودن آن داشته باشد، باید طبق وظیفه حائض عمل کند و فرقی ندارد که این خون متصل به وضع حمل باشد، یا با فاصله ده روز یا کمتر و یا بیشتر از وضع حمل باشد، زیرا اگرچه فاصله ده روز میان دو حیض را لازم می دانیم، اما این فاصله ضرورتاً بین خون حیض و نفاس لازم نیست. حال اگر نداند که این خون حیض است یا استحاضه، در صورتی که نشانه های حیض را داشته باشد و در ایام عادتش نیز باشد آن را حیض به حساب می آورد، که البته اطمینان به حیض بودن، با استمرار خون به مدت سه روز حاصل می شود. اما اگر خون علائم حیض را نداشته باشد و در ایام عادت ماهانه نیز نباشد آن را استحاضه به حساب می آورد. سؤال اینجاست که اگر خون نشانه های حیض را داشته باشد اما در ایام عادت نباشد، یا در ایام عادت باشد اما علائم حیض را نداشته باشد، آیا این خون حیض به حساب می آید؟
پاسخ:بسمه سبحانه. اگر علائم حیض را داشته باشد حیض است. والله العالم
پرسش:مشهور بین فقها این است که قرائت قرآن توسط حائض کراهت دارد و اگر قرائت از هفتاد آیه بیشتر باشد، کراهت شدیدتر می شود و قرائت سوره های عزائم نیز حرام است. سؤال این است که آیا حضرتعالی نظری غیر از این دارید؟ اگر امر دایر باشد بین اینکه حائض یا نفساء بدون انجام هیچ عبادتی بنشیند، یا اینکه قرآن را به غیر از آیات سجده تلاوت کند، آیا بهتر آن است که اصلا قرائت نکند، یا اینکه قرائت کند، اما با ثواب کمتر؟
پاسخ:بسمه سبحانه. قرائت کل قرآن برای او مستحب است اما ثواب آن در ایام حیض و نفاس کمتر است. به نظر ما، قرائت هیچ یک از آیات سجده برای حائض و نفساء و نیز شخص جنب جایز نیست. مقصود از کراهت نیز در کلام علمای اعلام، ثواب و اجر کمتر است. والله العالم
پرسش:آیا پس از تمام شدن دوره ماهانه و قبل از غسل، جماع جایز است؟
پاسخ:بسمه سبحانه. پس از شستن موضع خون جایز است. والله العالم
پرسش:اگر خون به مدت سه روز استمرار داشته باشد، اما به اندازه مثلا یک ربع ساعت یا بیشتر قبل از غروب قطع شود، آیا این خون حیض است؟
پاسخ:بسمه سبحانه. اگر خارج شدن خون به صورت تلفیقی از سه روز کمتر باشد حیض نخواهد بود. البته توجه داشته باشید که مقصود از قطع شدن خون حیض، قطع شدن کامل است و در صورتی که خون حتی به صورت قطره قطره خارج شود، انقطاع حاصل نمی شود. والله العالم
قبلی
1
2
3
بعدی