صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:آیا عبارت (علی ولی الله) بخشی از اذان و اقامه است؟ زیرا من شنیده ام که این عبارت بخشی از اذان و اقامه نیست. اگر جزئی از اذان و اقامه نیست چه زمانی،چرا و چگونه اضافه شده است؟
پاسخ:بسمه سبحانه: شیخ طوسی وجود روایاتی را اظهار کرده که مفاد آن بر رجحان وجود شهادت های سه گانه به ولایت در اذان و اقامه دارند. بر این اساس و دلایل دیگر فتوا دادیم که شهادت های سه گانه در اذان و اقامه، بدون اینکه نیت کنیم، جزئی از آن است، مستحب است و شامل پاداش و ثواب خواهد بود. والله العالم.
پرسش:حکم ذکر شهادت سوم (أشهد أن علياً ولي الله) در نماز چیست؟ حکم خواندن آن به عنوان ذکر مطلق چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه. شهادت سوم که شهادت به ولایت امیر المؤمنین علی بن ابی طالب علیه السلام است، بخشی از مذهب ماست و ایمان تنها با آن تکمیل می شود. این ذکر بدون نیت جزئیه در اذان و اقامه مستحب است. اما خداوند متعال ما را به قرائت آن در تشهد نماز امر نکرده و چنین اجازه ای به ما نداده است. کسی که این تشهد را به عنوان بخشی از نماز قرائت کند، نماز او باطل است و باید نمازهای خود را اعاده کند. اگر بدون نیت جزئیه باشد و از فتوای ما آگاهی نداشته باشد، نماز وی به شرط این که تکرار نکند، صحیح است؛ اما باید برای هر نمازی که این شهادت را قرائت کرده دو سجده سهو به جا آورد؛ البته این در صورتی است که قرائت این عبارت را تکرار نکند. بله نمازگزار می تواند این عبارت را در حین قنوت و رکوع و سجود به صورت دعا با هر زبانی که می تواند، بگوید مانند (اللهم صل على محمد وآل محمد اللهم إني أؤمن بك وأشهد أن لا إله إلا أنت وأشهد بنبوة رسولك محمد - ص - وأشهد بولاية علي بن أبي طالب وخلافته بلا فصل وأشهد بولاية الأئمة (ع) من أهل البيت كلهم وأسألك بحقهم أن تقضي حاجاتي و اللهم صل على محمد وآل محمد). والله العالم.
پرسش:اگر مؤذن پس از هر عبارت از عبارتهای اذان تعلیقی بزند مثلا بعد از عبارت اشهد ان لا إله إلا الله بگوید ابداً دائماً لا إله إلا الله و بعد از عبارت حی علی الفلاح بگوید قد افلح المؤمنون بولایتک یا امیر المؤمنین. آیا این تعلیق ها مستحب است یا بهتر است که هر یک از بخش های اذان بدون تعلیق ذکر شود؟
پاسخ:بسمه سبحانه. استحباب این موضوع در اذان اثبات نشده است. کسی که این تعلیق ها را به نیت تقرب به خداوند متعال (قربة الی الله) بگوید هیچ اشکالی در عمل او ایجاد نمی شود. اگر کسی به این نیت بگوید که در اذان مطلوب یا مستحب است، محل شبهه است و از این کار امتناع کند. والله العالم.
پرسش:بسیاری از رساله های علمیه متعلق به مراجع گذشته (قدس سرهم) و مراجع در قید حیات (مد ظلهم العالی)را مطالعه کرده ام. هنگامی که به ذکر اذان و اقامه و شهادت امیر المؤمنین علیه السلام می رسند، معتقدند که فی نفسه مستحب است. از این رو خواهشمندم به سؤال ذیل پاسخ دهید: آیا یک عبارت مستحب فی نفسه، یکی از ارکان ایمان است یا جزئی از اذان؟
پاسخ:بسمه سبحانه. شهادت سوم که شهادت ولایت است، در خلال اذان و اقامه است. شیخ طوسی (رض) تأکید کرده روایاتی وجود دارند که بر رجحان این ذکر در اذان و اقامه دلالت می کنند. بر این اساس و بنا بر سایر ادله فتوا دادیم که شهادت سوم در اذان و اقامه بدون قصد جزئیه مستحب و مستوجب اجر و ثواب است. والله العالم.
پرسش:در نمازهای عید فطر، عید قربان، نماز میت و نماز استسقاء نمازگزاران می توانند به جای اذان و اقامه سه مرتبه عبارت الصلاة را تکرار کنند. به دیگر سخن به جای اذان و اقامه بگویند الصلاة، الصلاة، الصلاة. سؤال مؤمنان از حضرتعالی این است: آیا در نمازهای مستحبی، نمازگزار می تواند قبل از تکبیرة الاحرام بگوید الصلاة الصلاة الصلاة سپس تکبیر گفته و وارد نماز شود؟ آیا در نماز قضا نمازگزار می تواند قبل از تکبیرة الاحرام بگوید الصلاة الصلاة الصلاة و سپس تکبیر گفته و وارد نماز شود؟ آیا در نماز قضای میت نمازگزاز می تواند قبل از تکبیرة الاحرام بگوید الصلاة الصلاة الصلاة و سپس تکبیر گفته و وارد نماز شود؟
پاسخ:بسمه سبحانه. فرزندم شما باید فقط در ابتدای نماز میت، نماز عیدین، نماز آیات به آنچه گفتید (تکرار عبارت الصلاة سه مرتبه) ملتزم و پایبند باشید. هدف از این کار آگاه کردن مردم از شروع نماز است تا به نماز بپیوندند. اما در نمازهای مستحبی که به صورت جماعت خوانده نمی شوند، تکرار الصلاة سه مرتبه مشروعیت ندارد. همچنین است نماز قضای میت که شایسته است مانند نمازهای یومیه ادا شود. وفقنا الله وایاکم لما یحب و یرضی. والله العالم.
قبلی
1
بعدی