صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:اگر شهادت سوم را در تشهد بخوانیم چه اتفاقی می افتد؟ ازآنجا که همکلاسی من می گوید که شهادت سوم در تشهد جایز است و من می دانم که آن در تشهد جایز نیست و در اقامه و اذان مستحب است؟
پاسخ:بسمه سبحانه: شهادت به ولایت علی بن ابی طالب علیه السلام در تشهد نماز توسط هیچیک از معصومان علیه السلام، با هیچ روایت معتبر و یا کتاب حدیث معتبر ثابت نشده است. تنها در کتاب الفقه الرضوی آمده است. در بین مردم شایع است که این کتاب املای امام رضا علیه السلام است که این موضوع اشتباهی بزرگ است. در این کتاب موضوعاتی وجود دارد که هیچ شیعه ای اصلا به آن اعتقاد ندارد. برای مثال می گوید: جایز است برای وضو به شستن پاها اکتفا کرد. آیا هیچ شیعه یا هیچ امامی از امامان شیعه وجود دارد که به چنین موضوعی اعتقاد داشته باشد؟ به تحقیق اثبات شده که این کتاب را شلمغانی در عصر غیبت صغری تألیف کرده و امام حجت عجل الله تعالی فرجه الشریف، طبق آنچه در توقیعات ایشان نقل شده، وی را لعن کرده اند. او این شهادت را در نماز اضافه کرده تا دوستی خود را به اهل بیت علیهم السلام بیش از دیگران اثبات کند. گفتیم که جایز است انسان به عنوان دعا در ضمن قنوت و در سجود و رکوع به ولایت امیر المؤمنین علی علیه السلام و همه ائمه علیهم السلام شهادت بدهد و بگوید: (اللهم إني أومن بـ.... - ونام ائمه طاهرين(ع) را بگوید- وأتوسل إليك بهم في قضاء حاجتي). اما در تشهد ثابت نشده است. اضافه کردن هر چیزی در نماز بدون دستور شرعی معتبر، بدعتی حرام شمرده می شود و باطل کننده نماز است. برخی تلاش کرده اند تا به روایات فاقد سند صحیح متوسل شوند. مضمون این روایات این است که ما مأمور به شهادت به توحید خداوند یکتا و نبوت پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه وآله وسلم و ولایت علی علیه السلام هستیم. اما این روایات حتی اگر برفرض سندشان هم صحیح باشد، در سیاق بیان اجزای نماز نقل نشده اند؛ بلکه برای بیان اعتقادات انسان روایت شده اند. هیچ شیعه ای هم وجود ندارد که در این موضوع مردد باشد یا شک کند. بر این اساس ذکر شهادت ولایت علی بن ابی طالب علیه السلام در نماز اثناء تشهد ثابت نشده است. اما پرواضح است که ما مأمور هستیم که به نبوت همه انبیاء علیهم السلام چه نام آن ها در قرآن ذکر شده باشد یا نام آن ها ذکر نشده باشد، ایمان داشته باشیم؛ اما آیا می توانیم به نبوت آنان در نماز شهادت بدهیم؟ علاوه بر این ما به ولایت ائمه علیهم السلام امر شده ایم و در کنف ولایت امام منتظر عجل الله تعالی فرجه الشریف زندگی می کنیم، پس چرا در نماز از آن ها یاد نمی کنیم؟ از خداوند متعال می خواهم همه ما را به راه راست هدایت کند. والله الهادی.
پرسش:در دوره اخیر موضوع شهادت سوم منحصراً در تشهد، از طرف برخی از مؤمنان مطرح شده است. آن ها به برخی از ادله استدلال می کنند. از آنجایی که ما مقلد شما هستیم، خواهشمندیم موضع مبارک خود را در قبال این موضوع بفرمایید.
پاسخ:بسمه سبحانه: شهادت به ولایت علی بن ابی طالب علیه السلام در تشهد نماز توسط هیچیک از معصومان علیه السلام، با هیچ روایت معتبر و یا کتاب حدیث معتبر ثابت نشده است. تنها در کتاب الفقه الرضوی آمده است. در بین مردم شایع است که این کتاب املای امام رضا علیه السلام است که این موضوع اشتباهی بزرگ است. در این کتاب موضوعاتی وجود دارد که هیچ شیعه ای اصلا به آن اعتقاد ندارد. برای مثال می گوید: جایز است برای وضو به شستن پاها اکتفا کرد. آیا هیچ شیعه یا هیچ امامی از امامان شیعه وجود دارد که به چنین موضوعی اعتقاد داشته باشد؟ به تحقیق اثبات شده که این کتاب را شلمغانی در عصر غیبت صغری تألیف کرده و امام حجت عجل الله تعالی فرجه الشریف، طبق آنچه در توقیعات ایشان نقل شده، وی را لعن کرده اند. او این شهادت را در نماز اضافه کرده تا دوستی خود را به اهل بیت علیهم السلام بیش از دیگران اثبات کند. گفتیم که جایز است انسان به عنوان دعا در ضمن قنوت و در سجود و رکوع به ولایت امیر المؤمنین علی علیه السلام و همه ائمه علیهم السلام شهادت بدهد و بگوید: (اللهم إني أومن بـ.... -ونام ائمه طاهرين(ع) را بگوید- وأتوسل إليك بهم في قضاء حاجتي). اما در تشهد ثابت نشده است. اضافه کردن هر چیزی در نماز بدون دستور شرعی معتبر، بدعتی حرام شمرده می شود و باطل کننده نماز است. برخی تلاش کرده اند تا به روایات فاقد سند صحیح متوسل شوند. مضمون این روایات این است که ما مأمور به شهادت به توحید خداوند یکتا و نبوت پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه وآله وسلم و ولایت علی علیه السلام هستیم. اما این روایات حتی اگر برفرض سندشان هم صحیح باشد، در سیاق بیان اجزای نماز نقل نشده اند؛ بلکه برای بیان اعتقادات انسان روایت شده اند. هیچ شیعه ای هم وجود ندارد که در این موضوع مردد باشد یا شک کند. بر این اساس ذکر شهادت ولایت علی بن ابی طالب علیه السلام در نماز اثناء تشهد ثابت نشده است. اما پرواضح است که ما مأمور هستیم که به نبوت همه انبیاء علیهم السلام چه نام آن ها در قرآن ذکر شده باشد یا نام آن ها ذکر نشده باشد، ایمان داشته باشیم؛ اما آیا می توانیم به نبوت آنان در نماز شهادت بدهیم؟ علاوه بر این ما به ولایت ائمه علیهم السلام امر شده ایم و در کنف ولایت امام منتظر عجل الله تعالی فرجه الشریف زندگی می کنیم، پس چرا در نماز از آن ها یاد نمی کنیم؟ از خداوند متعال می خواهم همه ما را به راه راست هدایت کند. والله الهادی.
پرسش:آیا در نماز جواز داریم تشهد وارد شده در کتبمان یعنی «أشهد أن لا إله إلا الله نعم الرب، وأشهد أن محمداً نعم النبي، وأشهد أن علياً نعم المولى ونعم الوصي»را بخوانیم؟
پاسخ:بسمه سبحانه این مطلب با سند معتبر و در کتاب معتبری ثابت نشده است. و الله العالم
پرسش:دیدگاه حضرتعالی نسبت به شهادت ثالثه (سوم) چیست؟ با توجه به این که در کتب علمای برجستهی سابق از جمله میرزای نوری و شیخ صدوق و صاحب حدائق ذکر آن به میان آمده است و بسیاری از آنها به جواز نام بردن از علی ع در تشهد میانی (اول) و تشهد اخیر(دوم) معتقدند، و حال آن که روایات زیادی که به حد استفاضه می رسند در تشهد وارد شده است، پاسخ شما چیست و آیا در صورتی که از علی ع در نماز نام ببرم نمازم باطل میشود؟
پاسخ:بسمه سبحانه این جائز نیست با توجه به اینکه نه امر و نه ترخیصی به شهادت ثالثه (سوم) بعد از شهادت به توحید و نبوت در میان نماز وارد نشده است. بله به جا آوردن شهادت به ولایت ایشان به شکل دعاء و در قالب طلب شفاعت از سید اوصیاء بعد از اقرار به ولایتشان در ضمن قنوت و بعد از تسبیحات واجبه در رکوع و سجود جائز است. والله العالم
پرسش:آیا جائز است در تشهد نماز بعد از ذکر«أشهد أن محمداً رسول الله (ص)» بگوییم «أشهد أن علياً أمير المؤمنين» یا «أشهد أن علياً ولي الله»؟
پاسخ:بسمه سبحانه شهادت ثالثه (سوم) که شهادت برای علی بن ابیطالب –ع- است جزئی از مذهب ماست و ایمان جز به آن تمام نمی شود و ذکر آن در اذان و اقامه بدون قصد جزئیت در آن دو مستحب است. ولکن خداوند ما را در تشهد نماز به آن امر ننموده است و اجازه آن را به ما ندادهاست بنابراین کسی که آن را به عنوان جزء نماز بیاورد نمازش باطل است و بر او لازم است نمازهایی را که این چنین به جا آورده اعاده نماید. و در صورتی که بدون قصد جزئیت بودهاست بر او لازم است که برای هر نمازی که شهادت سوم را در آن آورده است دو سجده ی سهو به جا آورد در فرضی که علم به فتوای ما نداشته است، و نماز وی به شرط این که تکرار نکند، صحیح است. بله جایز است آن (شهادت ثالثه) را در قنوت و رکوع و سجده به شکل دعا به هر زبانی که متمکن از آن است به جا آورد مثل اینکه بگوید: (اللهم صلِ على محمد و آل محمد اللهم إني أؤمن بك و أشهد أن لا إله إلا أنت و أشهد بنبوة رسولك محمد - ص - و أشهد بولاية علي بن أبي طالب و خلافته بلا فصل و أشهد بولاية الأئمة - ع - من أهل البيت كلهم و أسألك بحقهم أن تقضي حاجاتي و اللهم صلِ على محمد و آل محمد ) . و الله العالم
پرسش:بنده از چندین سال در نمازها تشهد را اینگونه می خواندم: «أشهد أن لا إله إلا الله وحده لا شريك له، و أشهد أن محمداً عبده و رسوله و أن علياً نعم الولي، اللهم صل على محمد وآل محمد» و اینچنین سلام می دادم: «السلام عليك أيها النبي و رحمة الله و بركاته، السلام علينا و على عباد الله الصالحین، السلام على الأئمة الهادين المهديين ، السلام عليكم و رحمة الله و بركاته» 1- آیا این نحوه از تشهد و سلام صحیح است؟ 2- و در صورتی که صحیح نباشد آیا بر من واجب است نمازهای گذشته را اعاده یا قضاء نمایم؟ و آیا اعادهی حج برمن واجب است؟ از آنجایی که در نماز طواف به طریقه سابق الذکر تشهد و سلام را به جا آورده ام.
پاسخ:بسمه سبحانه ای عزیزم بدان که ما طریقه ی بجاآوردن نماز را از امامان (ع)آموختهایم و ایشان نیز از پیامبر اکرم (ص) و او از جانب خداوند و بنابراین هیچ کس حتی خود پیامبر مجاز نیست که چیزی را از آن کم کند یا برآن بیافزاید و شهادت ثالثه (سوم) که منظور شهادت برای علی بن ابیطالب است در عین حال که جزئی از مذهب ما است و ایمان جز با آن تمام نمی شود لکن خداوند در نماز ما را به آن امر نکرده است و اضافه کردن آن نماز را باطل می کند، پس بر شما لازم است نمازهایی را که با اضافهای که مورد امر شارع نبوده و در شرع شریف نیز وارد نشده است به جاآورده ای اعاده نمائی. و بر شما واجب است شخصی را از جانب خود نائب قرار دهی تا به نیابت از شما نماز طواف را در مکه به جا بیاورد و حج شما صحیح است. و الله العالم
قبلی
1
بعدی