صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:اگر امام جماعتی نماز را به نیت غیر از نمازهای پنجگانه امامت کند و مامومین او به نیت نماز های پنج گانه، و بعد از آن امام به مسجد دیگری می رود و به عنوان امام نماز را به نیت نماز های پنجگانه بخواند، حکم نماز جماعت در حالت زیر چیست؟ 1. نماز امام، به نیت نماز قضاء یا نذز و یا غیر آن ها باشد؟ 2. نماز امام، به نیت نماز غیر واجب مانند نافله یا رجاء و یا غیر آن ها باشد؟
پاسخ:بسمه سبحانه اگر نمازی را بخواند که با نذر واجب شده است، نه نماز جماعت امام صحیح است و نه مأموم؛ بله جایز است که انسان
پرسش:ضابطه تعیین امام جماعت راتب چیست؟ شیخی مامور به کارهای مسجدی غیر از مسجدی که در آن نماز جماعت را امامت می کند شده است؛ مدتی فقط نماز جماعت صبح را اقامه می کرد و بعد از آن دیگر نیامد و شیخ دیگری امامت همه ی نمازها را عهده دار شد. حال امام جماعت راتب کیست؟ کسی که تعیین شده است و یا کسی که عهده دار امامت همه ی نمازها ؟
پاسخ:بسمه سبحانه : اگر مسجد متولی شرعی داشته باشد، او باید امام راتب را تعیین کند و اگر متولی شرعی نداشته باشد، کسی که عادتا نماز جماعت را در مسجد امامت می کند، امام راتب است. و الله العالم
پرسش:اگر مأموم قبل از امام جماعت سر از رکوع بردارد و به عمد ایستاده بماند و به تبعیت امام به رکوع برنگشت آیا حکم به بطلان نماز جماعت او می شود؟
پاسخ:بسمه سبحانه : جماعت به مانند این عمل باطل نمی شود؛ زیرا در محل کلام، مأموم مخیر بین دو امر است: برگشتن به رکوع جهت تبعیت از امام یا منتظر امام جماعت ماندن برای سجده کردن به همراه او. و الله العالم.
پرسش:در مسجدی نماز می خوانم و به عدالت امام مسجد اعتقاد ندارم؛ اما اگر تنها باشم و پشت سر او نماز نخوانم، نمازگزاران متوجه این موضوع خواهند شد و شاید باعث نوعی بی احترامی به امام و ایجاد دودستگی بین نمازگزاران شوم: سؤال: آیا خواندن نماز پشت سر این امام فقط به منظور پیروی و بدون نیت جماعت جایز است؟
پاسخ:بسمه سبحانه: جایز است و اگر واجبات نماز را به نحو مطلوبی ادا کنید صحیح است. والله العالم.
پرسش:اگر امام در تشهد رکعت آخر باشد و ماموم تکبیر بگوید و در حال تشهد، همراه امام بنشیند، آنگاه پس از سلام امام قیام کند و نمازش را به صورت فرادا شروع کند، ثواب نماز جماعت را می برد. حال اگر این کار را در تشهد وسط نماز انجام دهد، تکلیفش چیست؟ آیا نمازش باطل است و باید مجددا تکبیرة الاحرام بگوید؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ به همان تکبیرة الاحرامی که برای شروع نماز گفته اکتفا کند و به عنوان تبعیت، همراه امام بنشیند. این تشهد، تشهد نماز به حساب نمی آید، بلکه تشهد متابعت است. سپس به نماز ادامه می دهد و این رکعت، رکعت اول او و رکعت سوم امام خواهد بود. والله العالم
پرسش:در جایی که ماموم تکبیرة الاحرام می گوید اما تا وقتی امام سر از رکوع برمی دارد به امام نمی رسد، جماعت برای او محقق نمی شود. در این حالت کدام یک از موارد زیر صحیح است؟ یک: نمازش را به صورت فرادا ادامه بدهد و این رکعت اول نمازش محسوب می شود. دو: نمازش در صورت انجام دادن یکی از مبطلات مانند سربرگرداندن یا صحبت کردن باطل می شود. سه: دوباره تکبیرة الاحرام بگوید تا تکبیر اول باطل شود و پس از آن مجددا تکبیرة الاحرام بگوید. چهار: نیت نافله کند، سپس نماز را قطع کند یا آن را ادامه دهد.
پاسخ:بسمه سبحانه؛ در فرض سوال، ماموم مخیر است در حال قیام منتظر بماند تا امام برای رکعت بعد بایستد و در این رکعت با امام همراه شود و این رکعت، رکعت اول او محسوب شود، یا اینکه به عنوان متابعت، با امام به سجده برود تا ثواب جماعت را به این نحو درک کند، سپس به همراه امام برای رکعت بعد قیام نماید و این رکعت، رکعت اولش به حساب آید. والله العالم
پرسش:قرائت حمد و سوره در رکعت اول و دوم تنها در صورتی از ماموم برداشته می شود که نماز را به جماعت ادامه دهد و اگر بعد از قرائت امام و پیش از رکوع، بدون عذر نیت فرادا کند، بنابر احتیاط باید حمد و سوره را بخواند. حال اگر به دلیل عذری نمازش را قبل از رکوع فرادا کند، آیا قرائت بر او واجب است؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ اعاده کردن قرائت لازم است، چه با عذر نماز را فرادا کند و چه بدون عذر. والله العالم
پرسش:اگر بعد از نماز، فسق امام جماعت ثابت شود، آیا نماز صحیح است؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ در فرض سوال، شخص به ثواب نماز جماعت می رسد و نمازش محکوم به صحت است. والله العالم
پرسش:اگر امام جماعت سهوا برای انجام یک سجده اضافی خم شود یا یک سجده بیشتر انجام دهد و متوجه اشاره مامومین هم نشود، آیا مامومین باید نمازشان را فرادا بخوانند یا می توانند منتظر امام بمانند تا وارد جزء بعدی نماز شود؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ مامومین باید منتظر بمانند و بر امام نیز تنها سجده سهو واجب است و در فرض سوال، نماز هر دو صحیح است. والله العالم
پرسش:اگر ماموم به همراه امام نمازش را شروع کند و تکبیرة الاحرام بگوید اما در رکوع به امام نرسد، آیا به هر سببی که عقب بیفتد جماعتش باطل است؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ اگر عمدی باشد، از جماعت خارج شده است، اما در صورتی که به خاطر مسأله خاصی باشد، باید رکوع را کوتاه کند تا در سجده به امام ملحق شود و جماعتش نیز در این صورت صحیح است. البته رکعت بعدی او، رکعت اولش به حساب می آید. والله العالم
قبلی
1
2
بعدی