صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:هنگامی که قبل از ظهر در ماه رمضان مسافرت کند در حالی که او می داند که قبل از ظهر به شهر خود باز می گردد، آیا جایز است برای او، إفطار کردن در هنگام سفر خود یا بر او واجب است که إمساک کند و پس از تجدید نیت روزه بگیرد، هنگام برگشت او قبل از ظهر؟
پاسخ:بسمه سبحانه جایز است برای او إفطار کردن پس از خروج خود از حدّ ترخّص ولی اگر إفطار نکرد و قبل از ظهر به وطن خود بازگشت، پس بر او واجب است که إمساک کند و إحداث نیّت کند و روزه را تمام کند به محض ورود به مرزهای شهر خود. و الله العالم
پرسش:اگر روزه دار در ماه رمضان قبل از زوال مسافرت کند، درحالی که می داند قبل از زوال به شهر خود باز می گردد، آیا جایز است که در هنگام سفر خود افطار کند؟ یا واجب است که امساک کند و هنگامی که قبل از زوال باز می گردد، بعد از تجدید نیت روزه بگیرد؟
پاسخ:بسمه سبحانه: جایز است که بعد از خروج از حد ترخص افطار کند. ولی اگر افطار نکرد و قبل از زوال به وطن خود بازگشت، به مجرد ورود به حدود شهر خود، واجب است که امساک کند و نیت خود را تجدید و روزه خود را کامل نماید. والله العالم.
پرسش:کسی که در روز محتلم شود در حالی که در سفر است و قبل از زوال بدون این که مفطری را تناول کرده باشد، به شهر خود باز گردد، آیا واجب است که نیت روزه کند یا خیر؟
پاسخ:بسمه سبحانه. واجب است که نیت روزه کند. والله العالم.
پرسش:اگر کسی مسافر باشد و شب محتلم شود و تا طلوع فجر در حالت جنابت باقی بماند و بعد از طلوع فجر غسل کند و نماز صبح را بخواند، سپس قبل از زوال به شهر خود بازگردد در حالی که از غذا و نوشیدنی امساک کرده است، آیا واجب است در خلال ماه رمضان روزه بگیرد یا خیر؟
پاسخ:بسمه سبحانه. واجب نیست؛ بلکه روزة او صحیح نیست؛ زیرا یکی از مفطرات را مرتکب شده و عمداً تا طلوع فجر در حالت جنابت باقی مانده است. والله العالم.
پرسش:آیا برای صحت روزه مسافر، رسیدن به حد ترخص شهر خود قبل از زوال کفایت می کند؟ یا باید داخل شهر بشود؟ در حالت دوم اگر بعد از رسیدن به حد ترخص و قبل از ورود به شهر زوال فرا برسد روزه باطل است؟ و می تواند یکی از مفطرات را تناول کند؟ همچنین اگر به قصد مسافرت خارج از شهر باشد و قبل از عبور از حد ترخص زوال فرابرسد روزه باطل است؟ آیا این حکم در محل اقامت نیز متفاوت است؟
پاسخ:بسمه سبحانه. کسی که قصد سفر می کند، جایز نیست یکی از مفطرات را در طول روز تناول کند، مگر زمانی که قبل از زوال از حد ترخص خارج شود. تناول مفطرات برای مسافر در مسافت شرعی و قبل از وارد شدن به شهر یا وطنش یا شهری که قصد اقامت ده روزه در آن کرده، جایز است. اگر قبل از زوال و قبل از استفاده از مفطرات وارد شهرش شود روزه او کامل است. والله العالم.
پرسش:اگر مکلف مسافت شرعی را در اغلب روزهای هفته به منظور کار طی کند –یعنی سفر، مقدمه ای برای کارش باشد- آیا نماز او کامل است؟ و از روز اول باید روزه بگیرد؟ یا باید یک دوره ای بگذرد تا نمازش را کامل بخواند و روزه بر او تکلیف شود؟
پاسخ:بسمه سبحانه. اگر محل کارِ ثابتی دارد و بین محل کار و وطن او فاصله باشد، نماز را در وطن و در محل کار کامل بخواند و در مسیر از همان روز اول شکسته ادا کند. در مورد روزه نیز باید مراقب باشد که در هنگام زوال در مسیر نباشد. اگر این اتفاق افتاد، واجب است که روزة آن روز را قضا کند. اگر شخص مکلف محل کار ثابت و معینی نداشته باشد و مجبور باشد با هدف کسب و کار و دیگر فعالیت های مباح زندگی به جهات مختلفی سفر کند، باید از اولین روز سفر روزه بگیرد و نماز خود را در مسافرت به صورت کامل ادا کند. والله العالم.
پرسش:چرا برای زن واجب است که در سن کمتری از مرد روزه بگیرد؟ در حالیکه مردان قدرت تحمل بیشتری دارند؟
پاسخ:بسمه سبحانه. این حکم تعبدی است. فرزندم! بدان که خداوند بسیاری از واجبات دشوار را برای زنان کاهش داده و از آن صرف نظر کرده است. همچنین شایسته است بدانی که زن، زنانگی کامل را به سرعت درک می کند؛ اما مرد تنها بعد از بلوغ شرعی مردانگی را درک می کند. والله العالم.
پرسش:من با هدف زیارت در ماه مبارک رمضان مسافرت می کنم. سؤال من دربارة روزه در خلال اقامت در عراق یا ایران است. آیا روزه خود را حفظ کنم؟
پاسخ:بسمه سبحانه. روزه مسافر صحیح نیست، مگر هنگامی که قصد اقامت ده روزه یا بیشتر در یک شهر کند. فرزندم! روزه شما بدون قصد اقامت ده روزه باطل است و واجب است که بعد از ماه رمضان و قبل از رسیدن ماه مبارک رمضان آینده، قضای آن را به جا آورید. والله العالم.
پرسش:اگر روزه دار در ماه مبارک رمضان قبل از زوال سفر کند و بعد از زوال به مکانی که قصد کرده بوده برسد. و آنجا قصد اقامت ده روزه کند، آیا بر او واجب است که در محل اقامت خود امساک کند؟ یا جایز است افطار کند؟
پاسخ:بسمه سبحانه. در فرض سؤال امساک در روزی که به آن مکان می رسد واجب نیست و باید قضای آن را بعد از ماه مبارک رمضان به جا آورد و در دیگر روزهای اقامت باید روزه بگیرد. والله العالم.
پرسش:اگر بعد از ظهر مسافرت کنم و از شب گذشته نیت من این بوده که در ساعت هشت شب سفر کنم. حکم روزه من چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه. اگر بعد از زوال از مسافت شرعی عبور کرده اید واجب است که روزه را ادامه بدهید. والله العالم.
قبلی
1
2
بعدی