صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:کسی که در گذشته روزه را به دلیل اهمال و کوتاهی و یا به سبب عدم علم به وجوب آن ترک کرده است، آیا علاوه بر قضای روزه ها، فدیه و کفاره تاخیر هم بر او واجب است؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ قضای روزه ها و نیز کفاره بر او واجب است. همچنین در صورت تاخیر در قضای روزه، کفاره تاخیر نیز واجب می شود. والله العالم
پرسش:کسی که از دنیا رفته در حالی که قضا بر گردنش بوده، آیا بر پسر بزرگترش واجب است که فدیه تاخیر بپردازد و آیا در ذمه اش باقی می ماند؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ فدیه تاخیر از اموال میت پرداخت می شود، اما قضای روزه ها در صورتی که ترک روزه از روی قصور بوده، بر عهده پسر بزرگتر است، اما اگر در ترک روزه مقصر بوده، قضای آنها بر پسر بزرگتر واجب نیست، گرچه اگر این کار را انجام دهد، به پدرش احسان نموده است. والله العالم وهو الهادی
پرسش:کسی که قضای روزه ماه رمضان بر گردنش بوده و از دنیا رفته، آیا کفایت می کند که به جای قضای روزه ها، به ازای هر روز یک مد طعام صدقه داده شود؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ اگر روزه ماه رمضان را به دلیل عذر شرعی مانند بیماری ترک کرده و پیش از آن که بتواند روزه ها را قضا کند، به سبب بیماری از دنیا رفته است، صحیح آن است که روزه قضا شود و فدیه کفایت نمی کند. فدیه تنها در موارد خاصی واجب می شود که در رساله عملیه «الدین القیم» به تفصیل آمده است. والله العالم وهو الهادی
پرسش:اگر مکلف قضای روزه ماه رمضان بر عهده اش باشد و (در حال روزه) تشنگی بر او غالب شود، به گونه ای که خوف وقوع در ضرر یا حرج داشته باشد و مقداری آب بخورد، تکلیفش چیست و حکم روزه آن روزش چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه. اگر به معنای واقعی در حالت اضطرار قرار گیرد، روزه اش باطل می شود و کفاره ای هم بر عهده اش نیست، اما در غیر این صورت، کفاره شکستن روزه نیز بر عهده اش خواهد بود. این در صورتی است که بعد از زوال افطار کند، اما شکستن روزه قضای ماه رمضان قبل از زوال، مطلقا جایز است.
پرسش:اگر کسی شراب بخورد در حالیکه می داند شرب خمر حرام است و تا 40 روز نجس می ماند و نماز و اعمالش پذیرفته نمی شود، حال اگر 20 روز تا ماه رمضان مانده است، در صورتی که استغفار کند و تمام ماه را روزه بگیرد، چه حکمی دارد؟ وظیفه اش چیست؟ آیا باید روزه ها را دوباره بگیرد؟ یا کفاره بدهد؟
پاسخ:بسمه سبحانه. پسرم، روایاتی که تاکید بر مذمت شارب خمر می کند، معنایش این نیست که نماز یا روزه با وجود شرایط معتبر در آنها صحیح نباشد، بلکه مقصود این روایات این است که اعمال شارب خمر تا چهل روز مورد قبول واقع نمی شود. تفاوت بین صحت عمل و قبول عمل نیز روشن است: صحت عمل به معنای عدم وجوب اعاده یا قضاست، اما قبول عمل به معنای ترتب اجر و ثواب است. بنابرین، در فرض سوال شما، بر این شخص واجب است که نماز یا روزه را در وقتش ترک نکند و اعاده کردن نماز یا روزه هم واجب نیست. والله الهادي وهو العالم
پرسش:کسی که می خواهد برای شکستن روزه سفر کند، آیا کافی است که یک فاصله تلفیقی را ولو تا وسط یک شهر طی کند، یا لازم است که نیت سفر به شهری داشته باشد و فاصله تا اولین خانه های آن را حساب کند؟ به عبارت دیگر، اگر در سفر خود قصد یک شهر خاص را نداشته باشد و تنها هدفش قطع مسافت برای شکستن روزه باشد، چگونه باید مسافت را محاسبه کند؟
پاسخ:بسمه سبحانه. باید از شهر محل سکونت خارج شود و مسافت را نیز ولو به صورت تلفیقی، با قصد طی کند. البته این به تنهایی برای رفع حکم شرعی روزه کافی نیست، بلکه یکی از این دو امر نیز لازم است: زوال خورشید در حالی که شخص در حال سفر است، یا خوردن (انجام) یکی از مفطرات قبل از وارد شدن به شهر در هنگام بازگشت. والله العالم
پرسش:حکم بیهوشی در حال روزه در صورت های زیر چیست: قبل از فجر نیت روزه کرده، اما در همان قبل فجر بیهوش شده و بیهوشی تا شب ادامه داشته است؟ همان صورت اول، با این تفاوت که بیهوشی از بعد فجر اتفاق افتاده و تا شب ادامه داشته است؟ همان صورت قبل با این فرق که پیش از فجر بیهوش شده و در طول روز به هوش آمده است؟ همان صورت سابق با این تفاوت که بعد از فجر بیهوش شده و در طول روز به هوش آمده است؟ در هنگام فجر نیت روزه کرده، اما در طول روز برای چند لحظه یا چند دقیقه بیهوش شده و سپس به هوش آمده است؟
پاسخ:ج1/ بسمه سبحانه. روزه اش صحیح نیست و باید قضا کند. والله العالم ج2/ بسمه سبحانه. احتیاط در این است که روزه را کامل کند و احتیاطاً آن را قضا کند. والله العالم ج3/ بسمه سبحانه. احتیاط در این است که روزه را کامل کند و احتیاطاً آن را قضا کند. والله العالم ج4/ بسمه سبحانه. احتیاط در این است که روزه را کامل کند و احتیاطاً آن را قضا کند. والله العالم ج5/ بسمه سبحانه. احتیاط در این است که روزه را کامل کند و احتیاطاً آن را قضا کند. والله العالم
پرسش:آیا جمع بین روزه قضا و روزه مستحب در یک روز جایز است، مثل اینکه در روز عید غدیر، روزه قضای ماه رمضان را بگیرد؟ در صورت عدم جواز، اگر کسی از روی جهل به مساله یک روز را به هر دو نیت روزه بگیرد، روزه اش چه حکمی دارد، آیا از روزه قضا و مستحب کفایت می کند، و آیا از مصادیق اشتباه در تطبیق است؟
پاسخ:بسمه سبحانه. اگر به نیت قضای روزه ای که بر ذمه اش بوده روزه گرفته و روز عید غدیر را انتخاب کرده است، باید تنها نیت وجوب کند و در حالی که روزه واجبی بر ذمه اش باشد، روزه مستحبی صحیح نیست. بنابرین، اگر بین نیت استحباب و وجوب جمع کند، در خصوص نماز و روزه محل اشکال است، اما در غسل ها صحیح است و اگر انسان یک یا چند غسل واجب و یک یا چند غسل مستحب داشته باشد، جایز است که به یک غسل اکتفا کند. والله العالم
پرسش:کسی که در قضای روزه ماه رمضان غسل جنابت را فراموش کرده و قبل یا بعد از زوال به یاد آورده است، روزه اش چه حکمی دارد؟
پاسخ:بسمه سبحانه. واجب است قضای این روز را دوباره بجا آورد. والله العالم
پرسش:اگر تشنگی بر فرد روزه دار غالب شود و خوف ضرر داشته باشد یا (ادامه روزه برایش) حرجی باشد و آب بخورد، آیا قضا بر او واجب می شود؟
پاسخ:بسمه سبحانه. در فرض سوال، قضا بر او واجب است. والله العالم
قبلی
1
2
بعدی