صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:دوستی عراقی دارم که در حال حاضر در کشور استرالیا ساکن است، قصد دارم او را در حج اجیر قرار دهم تا از جانب پدر مرحومم نایب باشد، لکن دوست من از حکومت عراق حقوقی دریافت می کند و در عین حال او و خانواده اش به جهت تابعیت استرالیایی کمک هایی مالی به صورت حقوق أخذ می نماید و از جانب او به حکومت استرالیایی اطلاع داده نشده است که او از عراق حقوق می گیرد از ترس آنکه حقوقش در آنجا قطع شود، آیا در این حالت جایز است که او را برای نیابت از پدر مرحومم در حج اجیر قرار دهم؟
پاسخ:بسمه سبحانه: اجیر قرار دادن در صورتی که شرائط دیگر اجیر فراهم باشد جایز است و الله العالم.
پرسش:یکی از کاروان ها اقدام به سرمایه گذاری در نیابت حج می نماید به شکلی که درآمد آن به پروژه های خیریه و حمایت از دین باز می گردد، بر این اساس نیابت هایی به مبالغ معینی جمع آوری می شود که در خلال آن با منوب عنه قرار داد بسته می شود که برای آنان نایبانی از جانبشان فراهم شود و سپس با اشخاصی با مبالغ کمتری قرار داد بسته می شود و سودهای اخذ شده از آن در اعمال خیریه هزینه می شود آیا این جایز است؟
پاسخ:بسمه سبحانه: در صورتی که رضایت منوب عنه نسبت به این امر احراز شود جایز است و در غیر این صورت خیر و الله العالم.
پرسش:شخصی به نیابتی از جانب فردی دست یافته است درحالی که منوب عنه معین بودن شخص نایب را شرط نکرده است و سپس نایب به نیابتی با قیمت بالاتر دست پیدا می کند آیا جائز است که او با شخص دیگری قرار گذارد که او از جانب او نیابت اول را نایب شود و خود او نیابت دومی را اخذ نماید یا اینکه شرط است که به منوب عنه رجوع شود با توجه به اینکه اگر منوب عنه اطلاع یابد مخالفتی با آن نمی کند چرا که آنچه نزد او مهم است نیابت از جانب اوست؟
پاسخ:بسمه سبحانه: این در فرض مورد سؤال جایز است و الله العالم.
پرسش:کاروانهای حج، پذیرا بودنشان برای حج نیابتی را اعلام می دارند تا در نهایت کادر این کاروان ها آن را ادا نمایند، بنابراین افراد مبلغی را در مقابل ادای حج نیابتی از جانب بستگانشان پرداخت می کنند و به کاروان در معین نمودن شخص نایب و نحوه قرارداد با او به نحوی که آن را مناسب می بیند اختیار کامل می دهند، آیا صحیح است که کاروان با کادر خود بر ادای حج نیابتی قرار داد ببندد و به آنان نصف مبلغ را پرداخت کند و آیا جائز است که کاروان، کادر را همراه حجاج خود به حجّ بفرستد و مبلغ آن را به عنوان هزینهی آن حجّ أخذ نماید؟
پاسخ:بسمه سبحانه: در صورتی که به رضایت صاحب مال به آن علم داشته باشیم جایز است و در غیر این صورت خیر و الله العالم.
پرسش:شخصی با دیگری قرار می گذارد که از او مبلغ معینی را اخذ نماید تا شخص اول حجی را به نیابت از پدر او مدیریت نماید و یکی از مؤمنين در مقابل مبلغی حج را به جا آورد و مبلغ مورد اتفاق، هزینهی نیابت نيست، بلکه هزینهی کلی برای این است که پدر شخص دوم بر حج نیابتی که هر شخصی از جانب او و با هر مبلغی که به او اعطا شود، دست یابد، بنابراین شخص اول با یکی از مؤمنان بر نیابت در مقابل قسمتی از مال قرار می گذارد، آیا این صحیح است؟
پاسخ:بسمه سبحانه: در صورتی که واسطه به رضایت صاحب مال علم داشته باشد جايز است و در غیراین صورت خیر و الله العالم.
پرسش:اگر شخصی از دنیا برود و اموالی را به جا بگذارد درحالی که برذمه اش حج واجب بوده است: اولا: آیا بر وارثین واجب است که از ترکه او کسی را که از جانب او حج بجا آورد، نائب قرار دهند؟ ثانیا: اگر یکی از وارثين از خارج کردن مالی که برای نایب قرار دادن کفایت کند امتناع ورزد وظیفهی سائر ورثه چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه: اگر حج به ذمه اش تعلق گرفته باشد و از دنیا رفته باشد هزینهی حج از اصل ترکه پرداخت می شود مگر آنکه وصیت کرده باشد که آن را از ثلث بپردازند که در این صورت واجب است از ثلث پرداخت شود و اگر ثلث ترکه میّت آن را کفایت نکند لازم است که آن را از اصل ترکه کامل نمایند و الله العالم.
قبلی
1
بعدی