صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:در معالجه بیماران مبتلا به ویروس کرونا، پزشکان و پرستاران برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری، لباس های پزشکی حفاظت کننده می پوشند. اگر پزشک یا پرستار نتواند این لباس ها را برای وضو گرفتن درآورد، آیا در حکم فاقد الطهورین است که می تواند بدون وضو نماز بخواند؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ در این شرایط، واجب است پیش از پوشیدن آن لباس ها برای نماز آماده شود، تا نماز را با طهارت و سایر شرایط بخواند. البته اگر ضرورت ایجاب کند، نماز ظهر را -به عنوان مثال- با تمام شرایطش به همراه نماز عصر بخواند، ولو در آخر وقت باشد. اگر حصول طهارت به هیچ نحوی ممکن نباشد و شخص مشغول به نجات جان مؤمنین باشد، به هر شکلی که می تواند نماز بخواند، چرا که نماز در هیچ شرایطی ترک نمی شود. والله الهادی و هو العالم
پرسش:آیا می توانیم امیدوار باشیم که بیماری کرونا به زودی از دنیا ریشه کن شود، یا این که این بیماری باقی خواهد ماند؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ گفته ایم که به نظر می رسد این بیماری از عقوبت های الهی بر بندگان است که به سبب گناهان فراوان و فساد و انحرافات بزرگ از دین و حتی از انسانیت رخ داده است. لذا، از خداوند متعال می خواهیم بدون مجازات، بر بندگانش لطف نماید، اگرچه مستحق مجازاتند. ولا حول و لا قوة الا بالله
پرسش:با توجه به شرایط کرونا در این روزها و قوانین رسمی دولت در راستای محافظت از مردم در مقابل عوارض بیماری و حتی مرگ و میر ناشی از ضعف و عدم مقاومت در برابر بیماری، لطفا به این سؤالات پاسخ دهید: ۱- آیا شخصی که به دستور العمل های رسمی بهداشتی پایبند نیست، گناهکار شمرده می شود، خصوصا اگر احتمال ضرر برای خودش یا دیگران وجود داشته باشد؟ اگر خطری در کار نباشد، اما بر خلاف قانون باشد چه حکمی دارد، مثل این که در مکان خلوتی بدون ماسک وارد شود، که در این صورت خلاف قانون مرتکب شده و به دلیل قانون شکنی، مبلغ معینی جریمه می شود؟ ۲- آیا شخص نسبت به کسی که به واسطه او متضرر شده -چه ضرر منتهی به مریضی و یا مرگ- ضامن است؟ آیا در فروض مختلف، مانند این که انتقال به صورت مستقیم و به واسطه لمس باشد، یا از طریق تنفس و یا به دلیل بی توجهی به امور بهداشتی در محل کار یا اماکن عمومی مانند پاساژها و مساجد باشد، حکم آن متفاوت است؟ ۳- اگر مساجد، شرایط اجرای قوانین بهداشتی را نداشته باشند، آیا به منظور حفظ سلامتی و عدم ابتلای مردم توصیه به باز نکردن مسجد می کنید؟ در صورتی که برخی نمازگزاران تقیدی نداشته باشند یا برخی به صورت مخفیانه و غیر قانونی از وضوخانه ها استفاده کنند، آیا باز کردن مساجد جایز است؟
پاسخ:ج۱/ بسمه سبحانه؛ فتوا داده ایم که التزام به دستور العمل های بهداشتی که در این زمینه ابلاغ می شود واجب است، چه احتمال ابتلا به این بیماری را بدهد یا خیر. والله العالم ج۲/ بسمه سبحانه؛ ضرر زدن به دیگران به صورت عمدی جایز نیست؛ بنابرین اگر شخصی مبتلا به این بیماری باشد –که خداوند مؤمنین را از آن حفظ کند-، واجب است از دیگران دوری کند و کارهایی که باعث ضرر زدن به دیگران می شود، انجام ندهد و اگر مراعات نکند، ضامن است. والله العالم ج3/ بسمه سبحانه؛ باز کردن مساجد با مراعات دستور العمل های بهداشتی و قوانین ابلاغی جهت حفظ نظم عمومی، مانعی ندارد. والله العالم
پرسش:پس از شیوع اپیدمی جدید کرونا، برخی از مشاهد مشرفه به جهت ضد عفونی کردن یا پیشگیری از تجمعات مردمی که سبب انتشار بیماری بین مردم می شود، بسته شدند و این امر باعث ناراحتی برخی از دوستداران اهل بیت و تحقیر مخالفین نسبت به آنان شده است. دوستداران اهل بیت معتقدند که معصوم (ع) به اذن الهی واسطه شفاست و امکان ندارد بیماری از طریق مرقد شریفش منتقل شود. مخالفین نیز شماتت می کنند و می گویند اگر واقعا اعتقادتان صحیح است، چرا درب ها را می بندید و کرامات صاحب مرقد را تعطیل می کنید... پاسخ حضرتعالی در این زمینه به موافقین و مخالفین چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ ائمه اطهار (ع)، ما را به حفظ نفس امر فرموده اند و ما به استناد این دستور، به توصیه های متخصصین در زمینه زندگی بشر ملتزم می شویم تا از اطاعت آن حضرات خارج نشویم، به امید این که به واسطه آنان به حاجاتمان برسیم. بنابرین، اگر بتوانیم با رعایت دستورات پزشکی و عدم اختلاط، به زیارت برویم این کار را می کنیم و در غیر این صورت، ائمه (ع) را از هر کجا که باشیم زیارت می کنیم. والله العالم و هو الهادی
پرسش:در حالی که جهان شاهد شیوع بیماری همه گیر کرونا است و نظر مرجعیت عالیقدر باعث روشنگری می شود، اگر مکلف بیم آن داشته باشد که با روزه گرفتن به بیماری مبتلا شود، حکم آن چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه: اگر بداند که روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان باعث ابتلای وی به این بیماری مهلک (کرونا) می شود، واجب است که افطار کند. اما نتایج پژوهش های پزشکان متخصص که در اختیار ما قرارداده شده نشان می دهد هیچ رابطه ای بین روزه و این بیماری وجود ندارد. همه مسلمانان از پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله و سلم این حدیث را نقل کرده اند که: "صوموا تصحّوا". (روزه بگیرید تا تندرست باشید). بنابر این فرصت روزه داری در این ماه مبارک را برای پیشگیری از همه بیماری¬ها به ویژه این بیماری سخت، مغتنم بدانیم. خداوند متعال همه مردم و به ویژه مؤمنان را از این بیماری حمایت کند. والله العالم.
پرسش:در حالی که جهان شاهد شیوع بیماری همه گیر کرونا است و نظر مرجعیت عالیقدر باعث روشنگری می شود، توصیه معظم له به پزشکان و پرستاران در شرایط شیوع بیماری کرونا چیست؟
پاسخ:اقدامات پزشکان و کادر پرستاری در دفاع از خانواده و جامعه ما، رسالت شریفی است که خداوند متعال به آن سفارش و پیامبران و رسولان و أئمة اطهار صلوات الله وسلامه علیهم در مقام دفع ضرر از بندگان برای صیانت از کشور به انجام این رسالت تشویق کرده اند؛ زیرا کشورها با سلامت مردم است که صیانت می شوند. این کادر عزیز و شریف با تلاش خالصانه و شانه خالی نکردن از بار سنگین مسؤولیتشان، به شایستگی ثابت می کند که دانش خود را برای انجام این رسالت بزرگ فراگرفته و از آن تنها در راستای شغل و در آمد زایی استفاده نمی کنند. لذا به همه فرزندان خود در کادر پزشکی توصیه می کنیم که برای خدمت به مردم اشتیاق داشته باشند تا نام آنان نزد خداوند در جمله کسانی نوشته شود که در مسیر انبیاء و رسولان علیهم السلام و خدمت به بشریت گام برداشته اند و باید بدانند توفیقی که خداوند به آنان ارزانی داشته است، ارزشی کمتر از مجاهدتهای جهادگران در میادین نبرد ندارد. والله الموفق.
پرسش:در حالی که جهان شاهد شیوع بیماری همه گیر کرونا است و نظر مرجعیت عالیقدر باعث روشنگری می شود، حکم برگزاری مجالس حسینی با وجود احتمال انتقال بیماری به دلیل تجمع چیست؟ همچنین حکم تجمع برای قرائت دعای پرفیض کمیل و دیگر ادعیه چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه: بدون شک اقامه مراسم سوگواری به هر نحو ممکن، ستون فقرات شیعه به شمار می رود. این مراسم به منزله تپش قلب ها، نفسِ ما و نور دیدگان ما است و برای حفظ آن و تقرب به درگاه الهی و با هدف نشر مصائب اهل بیت علیهم السلام و به ویژه سید الشهدا علیه السلام همه دار و ندار خود را فدا می کنیم. اما ائمه علیهم السلام به ما دستور داده اند که از جان خود مراقبت کنیم تا مسیر تشیع ادامه یابد تا به دست پرچمدار اصلی اسلام ناب محمدی، حضرت مهدی موعود عجل الله تعالی فرجه الشریف برسد. در شرایط کنونی باید مراسم عزاداری و سوگواری را، با رعایت نکات بهداشتی، در خانه های خود برپا کنیم. والله الموفق.
پرسش:در حالی که جهان شاهد شیوع بیماری همه گیر کرونا است و نظر مرجعیت عالیقدر باعث روشنگری می شود، حکم کسی که خودش از ابتلای خود به این بیماری واگیردار آگاه است اما از تعامل با مردم جلوگیری نمی-کند چیست؟ آیا این کار او مترتب حکمی شرعی است؟
پاسخ:بسمه سبحانه: اگر بداند یا مطمئن باشد که تعامل و اختلاط او با مردم بدون مراقبت و پایبندی به اصول بهداشتی منجر به شیوع این بیماری کشنده می شود، این کار جایز نیست. او مانند شخصی است که آب آشامیدنی مسمومی را به دیگری تعارف می کند و دیگران که آگاهی ندارند آن را می نوشند و هلاک می شوند. والله العالم.
پرسش:در حالی که جهان شاهد شیوع بیماری همه گیر کرونا است و نظر مرجعیت عالیقدر باعث روشنگری می شود، وظیفه موکب¬دارانی که هرساله به راه اندازی موکب های خود برای خدمت به زائران امام کاظم علیه السلام عادت کرده¬اند و امسال به دلیل شیوع این بیماری همه گیر(کرونا) از این سنت حسنه محروم شده¬اند چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه: اکنون که در این زمانه به این معظل مبتلا شده ایم تلاش می-کنیم با خدمت به شیعیان فقیر اما به ویژه کسانی که به نان شب خود و خانواده خود محتاج هستند، به آن امام همام علیه السلام خدمت کنیم. به زیارت آن امام مظلوم از راه دور و با چشمان گریان و دل های خونبار اکتفا می کنیم و به وسیله این امام ستم کشیده به خداوند متعال توسل می کنیم تا این عذابی که مردم با گناهان خود مستحق آن بودند را از بین ببرد. والله الهادی للصواب.
پرسش:با توجه به شیوع بیماری همه گیر کرونا درجهان و با توجه به این که نظر مرجعیت عالیقدر باعث روشنگری می گردد، برخی از جوانان مؤمن و غیور که غیرت و محبت و دوستی آنان نسبت به اهل بیت علیهم السلام و زیارت مشاهد مشرفه آنان باعث شده بود به بستن درهای برخی از قبور ائمه (به دلیل جلوگیری از بیماری همه گیر کرونا) اعتراض کردند. استدلال آن ها برای این اعتراض نیز این بود که این مقابر و مشاهد مشرفه، مکان-هایی است که بوسیله آن ها از درگاه الهی طلب شفاعت می¬شود و بیماران با زیارت این اماکن مقدس شفا می¬یابند¬. نظر شما در این باره چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه: باید بدانیم که امکان شفاگرفتن با زیارت ائمه علیهم السلام که صاحبان اصلی عتبات مقدسه هستند از راه دور یا در حالت خلوت و عدم تجمع مردم در گرد ضریح نیز وجود دارد و این موضوع باعث عدم احتیاط برای حفظ زندگی شیعیان ائمه علیهم السلام و حفظ مذهب بر حق تشیع و پیروان آن تا روز قیامت نمی شود. والله الهادی.
قبلی
1
بعدی