صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:آیا در مجلس حسینی جایز است گفته شود: (یا زهرا این عمل را از ما بپذیر)؟
پاسخ:بسمه سبحانه : اگر عمل شرعا مطلوب و به نحو مطلوب حاصل شده باشد و عامل قصد کند عمل یا اجری که خداوند سبحان آن را آماده کرد است به حضرت زهرا علیها السلام هدیه کند، مانعی از انجام آن نیست. و الله الهادی
پرسش:آیا خواندن عزاء با الحان لهوی جایز است؟
پاسخ:بسمه سبحانه : جایز نیست و حتی تلاوت آیات قرآن با الحان لهوی جایز نیست. و الله العالم.
پرسش:نظر حضرتعالی درباره توصیف شعائر حسینی به «مقدسة» چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه : این تعبیر به این معناست که این این شعائر برای تقرب به خداوند متعال انجام می گیرد و عادت های اجتماعی صرف نیست و واجب است که از اغراض دنیوی فناپذیر پاک و پاکیزه باشد. و الله العالم و هو الهادی
پرسش:آیا ثبت مجالس عزاداری از طریق عکس و فیلم و انتشار آن در صفحات شبکه¬های اجتماعی، به منظور نشر و ترویج شعائر حسینی، شرعا جایز است؟
پاسخ:بسمه سبحانه: اگر مجلس عمومی بود و به افراد مشخصی اختصاص نداشت، انتشار آن به شکل مذکور مانعی ندارد؛ اما اگر مجلس خصوصی بود، این کار، بدون اجازه صاحب مجلس، جایز نیست. والله العالم.
پرسش:آیا شنیده شدن صدای زن نامحرم و نیز مرثیه خوانِ زن در عزای امام حسین علیه السلام جایز است؟
پاسخ:بسمه سبحانه: رسیدن صدای زن به خیابان و گوش مردان جایز نیست؛ مرثیه خوان زن باید بلندگو را به سمت داخل مجلس عزاداری متمایل نماید و صدا را فقط برای شنوندگانِ زن داخل مجلس تنظیم کند. همچنین گوش دادنِ با دقتِ مرد نامحرم به صدای زن نامحرم بجز در موارد اضطرار مانند پزشک، جایز نیست. والله العالم.
پرسش:آیا مستندسازی مجالس از طریق عکس و فیلم و انتشار آن در شبکه های اجتماعی برای ترویج شعائر حسینی شرعا جایز است؟
پاسخ:اگر مجلس عام باشد و به افراد خاص اختصاص نداشته باشد، نشر آن اشکالی ندارد و اما در مجالس خصوصی بدون اذن صاحب آن جایز نیست. والله اعلم
پرسش:آیا شنیدن صدای زن نامحرم و همچنین روضه خوان امام حسین علیه السلام جایز است؟
پاسخ:بسمه سبحانه : رسیدن صدای زن به کوچه و گوش مردان جایز نیست، ولی آن خانم روضه خوان بایستی بلند گوها را به داخل مجلس تعزیه حسینی برگرداند و صدای آن را محدود به شنوندگان کند و همینطور برای مرد شنیدن صدای زن نا محرم بدون ضرورت مانند پزشک، جایز نیست. والله اعلم
پرسش:اگر مالک خانه مخالف برگزاری مجالس حسینی حتی بعد از وفات خود باشد، آیا برگزاری مجالس حسینی صحیح است؟
پاسخ:بسمه سبحانه: بعد از وفات پدر، خانه به وراث وی منتقل می شود و مالک بعد از فوت، اجازه تصرف در آن را ندارد مگر به عنوان وصیت باشد. وصیت به باطل نیز اجرا نمی شود. منع از برپایی عزاداری اگر سبب شرعی نداشته باشد، جرمی است که وصیت به آن قابل اجرا نیست. والله الهادی وهو العالم.
پرسش:اگر شخصی مجلسی حسینی را به نیت خودنمایی برگزار کند، آیا همه مجالس حسینی که برگزار می کند باطل خواهد شد؟
پاسخ:بسمه سبحانه: این مجالس صحیح هستند. قبلا بارها گفته ایم که برگزاری انواع شعائر حسینی اعم از مجالس و دسته ها و ... دو هدف دارند: هدف اول: تقرب به خداوند سبحان. اگر معنای خودنمایی، ریا باشد یا معنای آن شامل ریا باشد، این شخص که خودنمایی می کند فاقد این هدف است. هدف دوم: حفظ این شعائر در جامعه و به چالش کشیدن دشمنان اهل بیت علیهم السلام. این هدف نیز محقق خواهد شد و تنها شخصی که زیان خواهد دید همان شخصی است که نیت خودنمایی دارد؛ اما عمل او جائز است. والله العالم.
پرسش:در مجالس عزاداری هنگامی که سیر حوادث را همراه امام حسین علیه السلام در کربلا یا مدینه یا مکه یا هر جای دیگرروایت می کنیم، برای تثبیت و جاافتادن برخی صحنه ها آن ها را در قالب گفتگویی و با زبان حال امام حسین علیه السلام با برخی از اهل بیت یا اصحاب ایشان اجرا می کنیم. مانند گفتگوی بین فاطمة بنت الحسین علیها السلام با پدر خود امام حسین علیه السلام یا حضرت رقیه با آن حضرت علیه السلام یا حضرت زینب علیها السلام با حضرت ابوالفضل العباس علیه السلام. این صحنه ها و گفتگوها در سخن و شعر شاعران و خطیبان حسینی و برخی کتب سیره و مقاتل معروف و آَشنای معاصر و نه قدیمی نیز وجود دارد. گفتن چنین اموری کمک می-کند به شنونده تا برخی از وقایعی که بر امام علیه السلام گذشته تصور کنند و همچنین به برانگیختن احساسات و عاطفه مستمعین و گریه انداختن آنان کمک می کند. با توجه به این که اصل این صحنه ها روایت شده و در منابع ما موجود است؛ اما تفاصیل و جزئیات آن موجود نیست یا اگر موجود است اختلاف هایی دارد، آیا این موضوع مصداق زبان حال و مشابه آن می شود که برای شاعران و مرثیه سرایان جایز است؟
پاسخ:بسمه سبحانه: این کار شرح واقعه با زبان حال به شمار می رود. این موضوع در محضر ائمه علیهم السلام نیز در شعر و ... اتفاق افتاد همچنان که در شعر دعبل در برابر امام رضا به کار رفته بود.... دعبل در شعر خود گفت: افاطم لو خلت الحسین مجدلا وقد مات عطشاناً بشط فرات ای فاطمه، اگر حسین را که بر خاک کربلا افتاده و کنار فرات تشنه لب جان داده را در خیالت تصور کنی، اذا للطمت الخد فاطم عنده واجریت دمع العین فی الوجنات بر گونۀ خود میزنی و اشک از دیدگان جاری میساختی . افاطم قومی یابنة الخیر فاندبی نجوم سماوات بارض فلات ای فاطمه، بلند شو! ای دختر بهترین خلق خدا! بلند شو و بر فرزندانت که ستارههای آسمانند و بر زمین افتاده اند، نوحه كن. امام علیه السلام این ابیات را شنید و گریه کرد و از شاعر خواست این ابیات را تکرار کند و آن را تقبیح و محکوم نکرد. والله الهادی وهو العالم.
قبلی
1
2
بعدی