صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:آیا جایز است که شخص روزه دار روز به خواب رود به شکلی که آن، فرار از نماز اول وقت به حساب بیاید؟ و آیا این فرار گناه محسوب می شود؟
پاسخ:بسمه سبحانه، این شخص فضیلت نماز در اول وقت را از دست می دهد و این خسارتی است که قابل جبران نیست، و بر انسان مسلمان است که به اخلاق متدینین در ملتزم بودن به وقت نماز و انجام آن در اول وقت آراسته گردد. و الله الهادی وهو العالم.
پرسش:درصورتی که فرد فقط نماز ظهر را بخواند و سپس وقت غروب فرا رسد و نماز عصر را نخوانده است، آیا فقط باید نماز عصر را قضا کند؟ و همینطور نسبت به نماز مغرب برای کسی که نماز مغرب را خوانده و نماز عشا را نخوانده تا اینکه نیمه شب فرا رسیده است آیا فقط باید نماز عشا را قضا کند؟
پاسخ:بسمه سبحانه اگر نماز ظهر را در وقت مخصوص به نماز عصر به جا آورده است یا نماز مغرب را در وقت مخصوص نماز عشا به جا آورده باشد آنچنانکه ظاهر سؤال همین است، بر او لازم است که نماز ظهر و عصر و مغرب و عشا را قضا نمایند. و الله العالم
پرسش:نقل شده که فضیلت نماز عشاء بعد از زوال سرخی مغرب است. اگر نمازگزار نماز مغرب را کامل کند و قبل از زوال سرخی مغرب نماز عشاء را شروع کند، آِیا این نمازگزار مصداق کسی است که نماز عشاء را قبل از ورود به وقت فضیلت خوانده است؟
پاسخ:بسمه سبحانه. وقت فضیلت نماز عشاء از زمان انتهای وقت مختص به نماز مغرب شروع می شود. اگر نمازگزار نماز مغرب را به مجرد ورود به وقت آن بخواند، وارد وقت فضیلت عشاء شده است هر چند وقت فضیلت نماز مغرب همچنان استمرار دارد. والله العالم.
پرسش:آیا غروب شرعی از نظر حضرتعالی با سقوط قرص خورشید و استتار آن یا با برطرف شدن سرخی مشرق محقق می شود؟
پاسخ:بسمه سبحانه. فرزندم بدان! وقت نماز مغرب بعد از زوال سرخی مشرق شروع می شود. همه می دانند که بعد از پنهان شدن قرص خورشید در سمت مشرق، اشعه خورشید که در فضا منعکس می شود سرخی کمرنگی یا پررنگی را ایجاد می کند که کم کم از سمت مشرق به سمت دائره نصف النهار بر طرف می شود. یعنی هنگامی که به سمت جنوب یا شمال بایستید این سرخی روبروی شما قرار می گیرد. سپس این سرخی به سمت مغرب می رود و در خط نصف النهار –در مقابل سر شما- به طور کلی به پایان می رسد. هنگامی که این اتفاق افتاد وقت نماز مغرب می رسد. والله العالم.
پرسش:آیا از نظر حضرت آیت الله بشیر النجفی دام ظله استحباب فاصله انداختن بین نماز ظهر و عصر و مغرب و عشا حتی اگر مکلف نوافل را به جا نیاورد، ثابت شده است؟
پاسخ:بسمه سبحانه. از نظر من اگر فاصله انداختن فقط مجرد تأخیر انداختن در نماز عصر یا عشا باشد، جمع بهتر از فاصله انداختن است. البته اگر نمازگزار بخواهد با انجام نوافل بین دو نماز فاصله بیاندازد فاصله انداختن بهتر از جمع است. والله العالم.
پرسش:اگر مکلف نماز ظهر و عصر را به دلیل عذری که داشته از دست بدهد، و بخواهد بعد از سقوط قرص خورشید و قبل از غروب نماز خود را بخواند، به نیت ادا بخواند یا به نیت قضا یا به نیت قربت مطلق؟
پاسخ:بسمه سبحانه. امیدوارم فرزند خوبم که سؤال پرسیده است به نکات زیر توجه کند: فرزندم بدان! وقت نماز عصر با پنهان شدن قرص خورشید به اتمام می رسد؛ اما وقت نماز مغرب بعد از زوال سرخی مشرق شروع می شود. همه می دانند که بعد از پنهان شدن قرص خورشید در سمت مشرق، اشعه خورشید که در فضا منعکس می شود سرخی کمرنگی یا پررنگی را ایجاد می کند که کم کم از سمت مشرق به سمت دائره نصف النهار بر طرف می شود. یعنی هنگامی که به سمت جنوب یا شمال بایستید این سرخی روبروی شما قرار می گیرد. سپس این سرخی به سمت مغرب می رود و در خط نصف النهار –در مقابل سر شما- به طور کلی به پایان می رسد. هنگامی که این اتفاق افتاد وقت نماز مغرب می رسد. بهتر است که بدانی مدت زمان بین غروب خورشید و سقوط قرص تا از بین رفتن سرخی از دایره نصف النهار به سمت مغرب، این مدت نه به نماز عصر متعلق است و نه به نماز مغرب. جایز نیست که در این زمان شما نماز عصر را بخوانید. اگر نماز عصر را بخوانید باید به نیت قضا باشد؛ زیرا وقت نماز عصر با سقوط قرص خورشید به اتمام رسیده است. والله العالم.
پرسش:وقت نماز صبح از طلوع فجر صادق تا طلوع خورشید است. فجر صادق چیست؟ فجر کاذب چیست؟ چکونه می توان این دو را در افق تشخیص داد؟
پاسخ:بسمه سبحانه. بدان فرزندم! به دلیل کروی بودن زمین و همچنین خورشید، اشعه خورشید ساطع می شود و از افق عبور می کند و به صورت عمودی از از افق به سمت وسط آسمان عبور می کند. وجود چنین اشعه ای برای بیننده این توهم را ایجاد می کند که صبح شده است. اما بعد از دقایقی این اشعه به سمت منطقه دیگری عبور می کند و دوباره ظلمت آن منطقه را فرا می گیرد. ظاهر شدن این اشعه از مشرق در دل آسمان را فجر کاذب نامیده اند. بعد از گذشت دقایقی از پنهان شدن این اشعه در منطقه ای که انسان در آن قرار دارد، از سمت مشرق خطی–البته به معنای دقیق کلمه نمی توان به آن خط گفت؛ بلکه محل برخورد خیالی زمین و آسمان در سمت مشرق است- از نور ظاهر می شود. نور در این محل برخورد ظاهر می شود. امتداد این نور در عرض است و بر خلاف فجر کاذب در طول نیست. ظهور این نور افقی به دیگر سخن همان فجر صادق است. والله العالم وهو الهادی.
پرسش:حکم اوقات نماز ظهر و عصر (هنگامی که قضا هستند) چیست؟ آیا از زمان غروبی که هواشناسی در تلوزیون اعلام می کند می توان تبعیت کرد؟ یا واجب است از غروب شرعی که ده دقیقه بعد از غروب اعلام شده توسط هواشناسی در رادیو و تلوزیون است تبعیت کنیم؟
پاسخ:بسمه سبحانه. با سقوط قرص خورشید وقت نماز عصر به اتمام می رسد. به اندازه چهار رکعت از غروب باقیمانده، وقت نماز ظهر نیز به اتمام می رسد. والله العالم.
پرسش:فضیلت نماز مغرب بعد از غروب خورشید چند ساعت ادامه دارد؟
پاسخ:بسمه سبحانه. وقت فضیلت نماز مغرب از زمان عبور سرخی مشرق از بالای سر به سمت مغرب شروع می شود و تا زمان زوال سرخی مغرب –سرخی ای که در افق از سمت مغرب ظاهر می شود- ادامه خواهد داشت. والله العالم.
پرسش:پس از گذشت یک ساعت از وقت نماز، زنی عادت ماهانه شده است. آیا این زن به دلیل عدم ادای نماز خود در آن یک ساعت که وقت نماز شده بوده، گناهکار است؟
پاسخ:بسمه سبحانه. اگر می دانسته که قبل از پایان وقت نماز امکان دارد عادت ماهانه شود، و با این وجود نماز را به تأخیر انداخته، گناهکار است. اما اگر نمی دانسته که چنین اتفاقی می افتد، گناهی بر گردن او نیست. والله العالم.
قبلی
1
2
بعدی