صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:از نجف خارج شدم و پس از پانزده دقیقه اذان مغرب فرارسید و من در مسیر بازگشت به شهر خود بغداد بودم. حکم نماز من چیست؟ کامل است یا شکسته؟
پاسخ:باسمه سبحانه. اگر در مسیر و قبل از ورود به خانه های بغداد نماز خواند، باید نماز عشاء را شکسته و مغرب را کامل بخواند. والله العالم.
پرسش:پس از آن که مسافر نماز ظهر را شکسته و به جماعت می خواند و هنگامی که امام جماعت برای رکعت سوم نماز ظهر قیام می کند، مسافر می ایستد و نماز عصر را نیت می کند. آیا با توجه به این که این زمان متعلق به نماز ظهر است، نماز او صحیح است؟
پاسخ:بسمه سبحانه. در فرض سؤال، نماز عصر صحیح است. والله العالم.
پرسش:گفته شده کسی که نماز خود را در سفر کامل بخواند در صورتی که بداند داخل وقت است و از موضوع آگاه نباشد، نماز او باطل است. آیا منظور از عدم آگاهی و جهل به موضوع به این معناست که مکلف نمی داند در سفر است؟ یا می داند در سفر است؛ اما از مسافت شرعی که باید نماز را در آن شکسته بخواند آگاه نیست؟
پاسخ:باسمه سبحانه. شامل هر دو حالت می شود. والله العالم.
پرسش:اگر شهری که در آن سکونت داریم بسیار بزرگ باشد و دیوار خانه ها به هم متصل باشد، محاسبه مسافت شرعی از کجا شروع می شود؟
پاسخ:باسمه سبحانه. از پایان دیوارهای شهر محاسبه می شود. والله العالم.
پرسش:کارمندی که محل کار او 30 کیلومتر از منزل او فاصله دارد و ساعت کار او روزانه است، آیا مصداق کثیر السفر است؟ حکم نماز و روزه او در مسافرت های دیگر چیست؟
پاسخ:باسمه سبحانه. چنین شخصی باید در وطن خود و در محل کار نمازش را کامل بخواند و در مسیر شکسته بخواند و مراقب باشد، درحالی که روزه است و در راه است، با زوال خورشید برخورد نکند. اگر چنین اتفاقی افتاد قضای روزه آن روز را باید به جا آورد. و کثیر السفر شمرده نمی شود. والله العالم.
پرسش:آیا برای کسی که شغل او مسافرت است، کثرت سفر شرط است یا همین که به صورت اسمی شغل او مسافرت باشد، کافی است؟ در صورتی که کثرت شرط باشد، چه تعداد سفر در هفته لازم است؟ و آیا توالی بین روزها و ماه ها نیز شرط است یا خیر؟
پاسخ:باسمه سبحانه. برای اجرای حکم کسی که شغل او سفر است، همین که به صورت اسمی شغل او مسافرت باشد کافی است و توالی در آن شرط نیست. والله العالم.
پرسش:اگر انسان به قصد معصیت مسافرت کرد باید نماز خود را کامل بخواند و روزه هم بگیرد. آیا همین حکم در مسیر بازگشت به خانه و بعد از انجام معصیت به اعتبار این که نیت تبدیل به بازگشت به خانه شده است باز هم پابرجا خواهد بود؟ یا خیر؟
پاسخ:بسمه سبحانه. اگر بین مکانی که در آن قراردارد و بین شهری که به آن باز می گردد مسافت شرعی باشد باید نماز را شکسته بخواند و روزه خود را افطار کند. والله العالم.
پرسش:در فتوا آمده است که اگر کسی بدون قصد معصیت مسافرت کند و نماز را شکسته بخواند و در ادامه و در تکمیل سفر خود نیت معصیت کند، ترخیص او قطع شده و بر او واجب است نماز را کامل بخواند. سؤال اینجاست که: آیا در کامل خواندن این نماز شرط است که فاصله باقیمانده مسافت شرعی باشد یا به طور مطلق کامل خوانده می شود حتی اگر فاصله کمتر از مسافت شرعی باشد؟
پاسخ:باسمه سبحانه. مادامی که مجموع مسافت قبل از قصد معصیت و بعد از آن مسافت شرعی باشد، حکم در هر دو حالت ثابت است. والله العالم.
پرسش:اگر در سفر و در راه برای نماز خواندن ایستادیم و شک کردیم که ما مکلف به نماز ظهر شکسته یا کامل هستیم، و تصمیم گرفتیم که به احتیاط عمل کنیم. آیا جایز است که نماز را به صورت شکسته و به جماعت بخوانیم و سپس آن را به صورت جماعت و کامل اعاده کنیم؟
پاسخ:بسمه سبحانه. این کار جایز است و الله العالم.
پرسش:شخصی بر او واجب بوده که نماز خود را شکسته بخواند، فراموش کرده و نمازش را کامل خوانده سپس قبل از خروج از وقتِ نماز به یاد آورده و نماز را نخوانده تا به وطن بازگشته است و همچنان از وقت خارج نشده است. تکلیف او چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه. باید بنا بر احتیاط نماز خود را همانطور که فریضه بوده است بخواند. در فرض سؤال باید به صورت کامل اعاده کند. والله العالم.
قبلی
1
2
3
4
بعدی