صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:آیا درمان نازایی و ناباروری از دلایلی است که درمان زن نامحرم که از این مشکل رنج می برد را مستقیماٌ توسط مرد توجیه و جایز کند؟ اگر پاسخ خیر است، آیا بدون فرزند ماندن زن که برای او سخت است این کار را توجیه می کند یا خیر؟
پاسخ:بسمه سبحانه: فرزندم بدان که نباید دو موضوع را با هم خلط کنید: موضوع اول: بهره و استفاده روحی، فکری و خانوادگی انسان از فرزند. موضوع دوم: درمان بیماری -نازایی- که مانع باروری مرد یا زن می شود. موضوع دوم یک بیماری است که ما درمان مترتب بر نگاه کردن و لمس را مباح دانستیم؛ اما موضوع اول، کاربرد آن برای علاج نیست. والله الهادی وهو العالم.
پرسش:آیا برای زنی که چندین سال است باردار نشده جایز است پزشک زن یا پزشک مرد برای اطمینان از عدم وجود مشکل نازایی او را معاینه کند؟ کاری که مستلزم کشف عورت است؟
پاسخ:بسمه سبحانه: اگر این کار درمان شمرده شود، جایز است. والله العالم.
پرسش:در جراحی کاشت دندان، برخی از دندانپزشکان از بافت های نرم و نیز استخوان حیوانات مختلف از جمله گاو و خوک استفاده می کنند. البته این کار پس از پردازش آنها با درجه حرارت بالا و مواد شیمیایی مختلف انجام می شود. سؤال ما از حضرتعالی این است که این عمل، به ویژه در مواردی که اجزایی از خوک گرفته می شود چه حکمی دارد؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ اگر ماهیت استخوان و بافت ها یا اجزایی که از خوک یا حیوان دیگری گرفته شده با سوزاندن و با داروها تغییر کند، در حقیقت استحاله حاصل شده و استعمال این مواد به نحوی که ذکر کردید بلامانع است. اما اگر استحاله محقق نشود، در این صورت، اگر درمان متوقف بر قرار دادن چنین شیء نجس یا متنجسی در داخل بدن انسان باشد، باز هم اشکالی ندارد. والله العالم
پرسش:من دانشجوی سطح سه پزشکی هستم و از ما خواسته می شود کالبد شکافی انجام دهیم. با توجه به اینکه این کار بخشی از تکلیف تحصیلی من است، آیا تشریح اجساد متعلق به غیرمسلمانان برای من جایز است؟ پس از لمس اعضای آنها، مانند معده، کلیه ها و... در هنگام تشریح، چه احکامی در مورد غسل وجود دارد؟ به طور کلی احکام کالبد شکافی چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ این کار جایز است، اما در صورتی که لمس بدون مانعی مانند دستکش انجام شود و میت نیز غسل داده نشده باشد، غسل مس میت واجب می شود. والله العالم
پرسش:من اهل بحرین هستم و قصد دارم عمل گاسترکتومی (کوچک سازی معده) انجام دهم، زیرا اضافه وزن من خیلی زیاد است و حدود 40 کیلوگرم اضافه وزن دارم. آیا انجام این عمل جایز است؟ البته اگر این عمل جایز باشد، در خارج از بحرین این عمل را انجام خواهم داد، اما نمی توانم آنچه را که از معده ام جدا می شود به بحرین منتقل کنم. در این صورت، با توجه به اینکه بیمارستان آن را از بین می برد، آیا رها کردن آن در بیمارستان جایز است؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ اگر درمان متوقف بر این امرباشد جایز است. والله العالم
پرسش:پدیده ای با عنوان طب استنباطی مطرح می شود که در آن، احکام پزشکی از روایات اهل بیت (علیهم السلام) و بر اساس استنباط از روایات صحیح السند استخراج می شود. آیا این شیوه، شیوه صحیحی است و می توان بر اساس آن عمل کرد؟ در صورتی که مکلف به این طب استنباطی عمل کند - مثل اینکه یک شخص دیابتی، انسولین تجویز شده توسط پزشک را ترک کند- و سپس ضرری حاصل شود، آیا این مکلف معذور است؟ آیا تبلیغ از این پدیده با این عنوان که نوعی متابعت و معرفت نسبت به اهل بیت (علیهم السلام) است و اینکه هر کس به آن عمل نکند، با اهل بیت (علیهم السلام) مخالف است، صحیح است؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ فرزندم، توجه داشته باشید که دانش مسائل پزشکی و آشنایی با بیماری ها و شناخت درمان و نیز آنچه با تشخیص صحیح بیماری مرتبط است، تنها برای کسی حاصل می شود که در زمینه های ذکر شده، تجربه و مهارت داشته باشد. اگر کسی بتواند در اموری که به آن اشاره کردیم تسلط کامل پیدا کند، چنین شخصی، مانند پزشکان جدید و نیز مانند طبیبان قدیمی خواهد بود که هنوز هم در بعضی از کشورها با داروهای گیاهی به مداوا می پردازند. والله العالم
پرسش:آیا قرار دادن میوه ها بر روی پوست بدن به جهت درمان جایز است، یا اینکه بی حرمتی به نعمت خداوند متعال به حساب می آید؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ اگر درمان منحصر در آن باشد، اشکالی ندارد. والله العالم
پرسش:برخی داروها از ماهی های حلال استخراج می شوند، اما با توجه به اینکه این ماهی ها از کشورهای غیراسلامی وارد می شود، مشخص نیست که آیا تذکیه شده است یا نه. حکم فروش و مصرف این داروها چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ بدون احراز تذکیه شرعی حیوانی که دارو از آن گرفته شده، استفاده از آن دارو جایز نیست. البته، در صورتی که این دارو منحصر در این حیوان باشد، از باب ضرورت مباح است. والله العالم
پرسش: آیا سیگار کشیدن جایز است یا خیر؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ ما از مدتها پیش در فتاوای خود بیان کرده ایم كه اگر پزشك حاذقی حكم كند كه مصرف دخانیات مضر است، برشخص معتاد واجب است که از مصرف دخانیات به صورت کامل خودداری كند. بلکه گفته ایم کسی که معتاد نیست، جایز نیست خود را به این کار عادت دهد و اگر معتاد شود و پزشک او را منع کند، باید خودداری کند. اما در فرضی که پزشکان تصریح کنند که این کار ضرر ندارد، شخص معتاد می تواند ادامه دهد، ولی شروع به این کار، جایز نیست. والله العالم
پرسش:من در زمینه مبارزه با سرطان فعالیت می کنم. یکی از مشکل سازترین کارها برای ما مساله استعمال دخانیات در اشکال مختلف آن است. صدها پژوهش انجام شده که مضرات دخانیات را با مساله سرطان و مرگ و میر در سراسر دنیا مرتبط می داند. منطقه خاورمیانه از جمله مناطقی است که بیشترین مصرف مواد مخدر را دارد. از طرفی، آنچه در استفتائات اکثر مراجع دیده ام این است که در موضوع ضرر، تشخیص را به مکلف واگذار می کنند، در حالی که این حکم، علیرغم وجود ضرر عقلایی، هرگز منجر به امتناع افراد از استعمال دخانیات نمی شود، بلکه مکلف را شرعا معذور می کند. این آفت باعث مرگ هزاران نفر در سراسر جهان می شود. بنابرین، از شما می خواهیم که ما را برای جلوگیری از این فاجعه، از طریق ارشادات و سخنرانی های خود به هر صورتی که صلاح می دانید یاری كنید. من آمادگی دارم تمامی مستندات لازم برای تایید این مطلب و اثبات ضررهای ناشی از استعمال دخانیات را تقدیم کنم.
پاسخ:بسمه سبحانه؛ ما از مدتها پیش در فتاوای خود بیان کرده ایم كه اگر پزشك حاذقی حكم كند كه مصرف دخانیات مضر است، همانطور كه شما اشاره كردید، برشخص معتاد واجب است که از مصرف دخانیات به صورت کامل خودداری كند. بلکه گفته ایم کسی که معتاد نیست، جایز نیست خود را به این کار عادت دهد و اگر معتاد شود و پزشک او را منع کند، باید خودداری کند. اما در فرضی که پزشکان تصریح کنند که این کار ضرر ندارد، شخص معتاد می تواند ادامه دهد، ولی شروع به این کار، جایز نیست. والله الهادي وهو العالم
قبلی
1
2
3
4
بعدی