صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:معنای این فرمایش امیر المؤمنین علیه السلام چیست؟ (خالطوا الناس بلسانكم وأجسادكم وزايلوهم بأعمالكم وقلوبكم لكل امرء ما اكتسب وهو يوم القيامة مع من أحب): "با مردم با زبان و بدنتان معاشرت کنید و با اعمال و دلهای خود از آنان دوری کنید. هر کسی صاحب آن چیزی است که به دست آورده و در روز قیامت با کسی است که آن را دوست داشته". مرجع عالیقدر ما! معنای این حدیث چیست؟ خداوند شما را حفظ کند.
پاسخ:بسمه سبحانه: انسان مؤمن و مخلص در دین، اگر با معاشرت و همزیستی با کسانی که همراه و همسو با او نیستند آزمایش شود و نتواند تظاهر کند و دین خود را آشکار نماید، باید با مردمی که بین آنان زندگی می کند –و همسو و هم کیش با او نیستند- معاشرت کند. وی باید به ظاهر با رفتار و کردار آنان همراهی کند و مثلاً برائت و دشمنی خود با دشمنان اهل بیت را آشکار نکند و به ظاهر به آنان دشمن نباشد؛ اما برائت و عداوت خود را در قلب خود حفظ کند و به آن ادامه دهد. اعمال و عبادت های این شخص بین او و بین خدا، به اقتضای دین او، خواهد ماند و با پیروان اهل بیت علیهم السلام محشور خواهد شد. این روایت در کتاب الغیبة تألیف شیخ محمد بن ابراهیم النعمانی ص 31 اینگونه نقل شده: (أحمد بن محمد بن سعيد بن عقدة الكوفة، قال حدثني علي بن الحسن التيملي من تيم الله، قال حدثني أخواي أحمد ومحمد ابنا الحسن بن علي بن فضال عن أبيهما، عن ثعلبة بن ميمون عن أبي كهمس، عن عمران بن ميثم، عن مالك بن ضمرة قال: قال أمير المؤمنين (ع) ...) و همچنین در کتاب الأمالی شیخ مفید ص 130: (أخبرني أبو بكر محمد بن عمر الجعابي قال حدثنا أبو علي الحسين بن محمد الكندي، قال حدثنا عمرو بن محمد بن الحارث عن أبيه محمد بن الحارث، قال أخبرني الصباح بن يحيى المزني عن الحارث بن حصيرة عن أبيه قال: قال أمير المؤمنين (ع) ...) والله العالم.
پرسش:آیا روایاتی وجود دارد که بتوان به آن ها در مورد وصیت امیر المؤمنین علی علیه السلام به ابا الفضل العباس درباره حضرت زینب سلام الله علیها اعتماد کرد، در حالی که ابا الفضل العباس در آن زمان کودکی خردسال بوده و حضرت زینب سلام الله علیها ازدواج کرده بوده است؟ این روایت را خطیبان و سخنرانان هر ساله به مناسبت شهادت امیر المؤمنین علیه السلام می خوانند.
پاسخ:بسمه سبحانه: بدان فرزندم! روایات مصائب ائمه علیهم السلام و عموم اهل بیت که از جزئیات موضوعات مختلف و پراکنده سخن می گویند و وصیت امیر المؤمنین به ابا الفضل العباس درباره حضرت زینب سلام الله علیها که بر سر زبان ها معروف هستند، بعید نیست که صحت داشته باشند حتی اگر تفاوت بسیار واضح و زیادی بین سن دختر حضرت زهرا سلام الله علیهما و سن ابا الفضل العباس علیه السلام وجود داشته باشد. والله الهادی.
پرسش:از ابی جعفر (علیه السلام)نقل شده که فرمودند: "خداوند تبارک و تعالی سرزمین کربلا را بیست و چهار هزار سال قبل از آفریدن مکه آفریده بود و آن را مقدس و مبارک ساخته بود. همواره قبل از آفریدن آفریدگان مبارک و مقدم بوده و همچنان مبارک است تا جایی که خداوند آن را برترین سرزمین در بهشت قرارداده است." اگر اینچنین است ، پس چرا در روایت آمده که دفن مردگان در نجف و در جوار امیر المؤمنین از هر جایی با فضیلت تر است؟
پاسخ:بسمه سبحانه: بدان فرزندم که هر سرزمینی حکمی دارد. آنچه که روایت مذکور بر آن دلالت می کند منحصر به شرافت آن سرزمین است زیرا در آن خون اولاد رسول خدا صلی الله علیه و آله ریخته شده است. اما آنچه درباره فضیلت سرزمین نجف روایت شده به خاطر کرامتِ برداشته شدن عذاب قبر از میتی است که در جوار و تحت کنف حمایت علی بن ابی طالب علیه السلام دفن می شود. به همین دلیل روایت شده که نماز در کنار علی بن ابی طالب علیه السلام نیز برتر از نماز در هر منطقه دیگری از جهان است. حتی نقل شده که خواب در نجف اشرف عبادت است. این کرامت سرزمین علی بن ابی طالب در دنیا است. والله العالم.
پرسش:امام صادق فرمودند: هرکس وضو بگیرد و به بستر برود، به خواب می رود گویی که بستر او مسجد اوست. چگونه ممکن است کسی که خوابیده در عبادت باشد در حالی که خواب وضو را باطل می کند؟
پاسخ:بسمه سبحانه: عبادت منحصر به طهارت از حدث نیست. آیا تسبیح (سبحان الله والحمد لله ولا إله إلا الله والله أکبر) اگر خارج از نماز باشد، عبادت نیست؟ همچنین نقل شده که خواب مؤمن در نجف اشرف عبادت است. همچنین پیاده روی به سمت قبر امام حسین علیه السلام برای تقرب به خداوند عبادت است. انفاق در راه خدا و اطعام مسکینان و فقیران و خانواده-های شهدا نیز عبادت است و هیچیک از این عبادات مشروط به طهارت نیست. والله الهادی وهو العالم.
پرسش:میزان صحت خطبة البیان و الخطبة الکوثریة که از امیرالمؤمنین امام علی علیه السلام روایت شده اند چقدر است؟
پاسخ:بسمه سبحانه: خطبه البیان سند آن و نسبت آن به معصوم علیه السلام ثابت نشده و اعتقاد به مفاد و مضامین آن جایز نیست. بر فرض حجت بودن بخش هایی از آن نیز باید آنچه با اصول اعتقاد منافات دارد در پرتو کتاب و سنت توضیح داده شود و تحلیل گردد. اما خطبه کوثریه نیز از نظر سند و چگونگی برخورد با آن مانند خطبه البیان است؛ البته اگر چیزی از آن بر حسب موازین علمی به اثبات برسد. والله الهادی وهو العالم.
پرسش:آیا از نظر شما روایت صفوان بن مهران درباره زیارت اربعین معتبر است؟
پاسخ:بسمه سبحانه: صفوان بن مهران به شهادت بزرگان علم رجال ما مورد اطمینان است. والله الهادی.
پرسش:نظر حضرتعالی درباره این عبارت (کل یوم عاشوراء و کل ارض کربلاء) چیست؟ آیا این حدیث است یا بیت شعر؟
پاسخ:بسمه سبحانه: این سخن برخاسته از مصائبی است که بر اهل بیت علیهم السلام و پیروانشان در گذشته و حال رفته است. نسبت این الفاظ به معصومین علیهم السلام فاقد سند اثبات شده است. هنگامی که بر مصائب اهل بیت علیهم السلام و فرزندان و شیعیانشان (اعم از قتل و کشتار و ...) بعد از واقعه عاشورا و مصائبی که بر پیروان و پرچمداران آنان علیهم السلام و برپاکنندگان شعائر حسینی در هر زمان و مکان تأمل می-کنیم، انطباق این سخن را به خوبی درمی-یابیم. والله العالم.
پرسش:ما می خواهیم از دبی به عمان نقل مکان کنیم. در آنجا خانه و مغازه ای برای کار اجاره کرده ایم؛ اما اکنون روزهای کمی از ماه محرم باقیمانده است. اگر بعد از محرم و صفر نقل مکان کنیم با مشکلات اجاره خانه بالا مواجه می شویم و زمان ثبت نام مدارس کودکان را از دست می دهیم. راهنمایی و توصیه شما چیست؟ آیا می توانیم نقل مکان کنیم؟ یا تا زمان ربیع الأول صبر کنیم؟
پاسخ:بسمه سبحانه: فرزندم! می توانید نقل مکان کنید و مقداری صدقه برای خود و خانواده بدهید. به مجرد این که قدم در منزل جدید گذاشتید یکی از خطیبان را دعوت کنید و در منزل خود برای امام حسین علیه السلام مصیبت بخوانید حتی اگر برای خود و خانواده باشد. بدین ترتیب به خواست خدا نحوست از بین خواهد رفت و خیر و نیکی جلب خواهد شد. والله الهادی وهو الموفق
پرسش:فیلم ضبط شده ای از حضرت آیت الله العظمی شیخ بشیر النجفی دامت برکاته درباره تفسیر آیه مبارکه 73 از سوره زمر (وَسِيقَ الَّذِينَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ إِلَى الْجَنَّةِ زُمَراً). معظم له تفسیر خاصی از این آیه داشتند. روایتی ارائه کردند مبنی بر این که امام حسین علیه السلام در روز قیامت شفاعت خاصی برای خادمان خود خواهد داشت. خادمان آن حضرت علیه السلام در دیداری به رؤیت جمال چهره ایشان مشغول و از بهشت فارغند و نمی خواهند به بهشت بروند. و به زور به سمت بهشت هدایت می شوند. جان آنان طاقت فراق امام حسین علیه السلام را ندارد. خواهشمند است لطف کرده و منبع این روایت، اسم کتاب، شماره جلد و صفحه را بفرمایید.
پاسخ:بسمه سبحانه: این روایت در کتاب کامل الزیارات، باب بیست و ششم (بكاء جميع ما خلق الله على الحسين بن علي (ع))، حدیث هشتم. این روایت بسیار طولانی است که ما بخشی از آن را ذکر می کنیم: (و الخلق يعرضون وهم حُدّاث الحسين (ع) تحت العرش وفي ظل العرش لا يخافون سوء الحساب، يقال لهم: ادخلوا الجنة. فيأتون ويختارون مجلسه وحديثه). والله الموفق
پرسش:امروزه در بین عموم جوانان پدیده ای رایج شده به نام بازگشت به کتاب های روایی. آنان به نتایجی رسیده اند که بر خلاف نتایج مشهور علمای امامیه و یا حتی مراجع معاصر است. سابقه داشته که ما جوانان را در فهم مدلول روایات به سمت استناد به علمای دین هدایت کردیم؛ زیرا اگر بپذیریم که جوانان غیر حوزوی امروز زبان عربی را می فهمند، به زبان امروزی می فهمند نه به زبان زمان صدور متن. همچنین چگونه می خواهند روایاتی که به دلیل تقیه صادر شده اند یا روایاتی که تخصیص یا قیدی در روایات دیگر دارند یا احادیثی که ضعیف یا صحیح هستند را بفهمند؟ توصیه شما به جوانان چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه: انسان عاقل باید در فهم هر موضوعی به متخصص آن موضوع مراجعه کند. همانطور که آموزش زبان انگلیسی و خواندن کتاب های دارویی نمی تواند از انسان پزشک حاذقی بسازد و مجوز استفاده از داروها و نسخه کردن آن ها را به وی نمی دهد، همچنین فراگیری هر زبانی به این معنا نیست که آن شخص می تواند به تخصیص حدیث دست یابد. فهم حدیث معصوم علیه السلام به درس و بحث بسیار طولانی نیاز دارد. شاید پس از طی این دوره توفیق یابد و متخصص شود. دخالت در اموری که در آن تخصص ندارد ستم و جرمی است که باید از آن اجتناب نمود. والله الهادی.
قبلی
1
2
3
4
بعدی