صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:انسان مؤمن چگونه می تواند خداوند را یکتا بداند و به او شرک نورزد؟ زیرا شیطان برای برخی حاضر می شود و او را وسوسه می کند که کس دیگری غیر از خداوند یکتا را بپرستد مانند شفاعت جستن از اهل بیت علیهم السلام: 1- آیا ذکرهایی وجود دارد که آن ها را دائماً تکرار کند تا قبل از شفاعت از اهل بیت علیهم السلام، توحید خداوند را بگوید؟ تا خدایی ناکرده به قلب او خطور نکند که اهل بیت علیهم السلام را با خداوند یکتا شریک بداند؟ طبعاً شفاعت جستن از اهل بیت صلوات الله علیهم شرک نیست، اما شیطان برای لحظاتی می آید و انسان را وسوسه می کند که اهل بیت علیهم السلام - نعوذ بالله - خدای دیگری در کنار خداوند هستند؟ 2- دعاها و اذکاری که مؤمن با آن دعا می کند و در عین حال موحد است؟ سپس برای حاجت خود به اهل بیت شفاعت می جوید و در این حالت مطمئن است که خداوند حاجت او را با شفاعت اهل بیت علیهم السلام از خداوند نه از جانب خود اهل بیت به صورت مستقل از خداوند متعال روا می کند؟
پاسخ:بسمه سبحانه: توحید و معنای آن در عبارت (لا إله إلا الله) تبیین شده و رسول گرامی اسلام صلی الله علیه وآله وسلم، بلکه همه انبیاء از آدم تا پیامبر خاتم و ائمه صلوات الله علیهم اجمعین این سخن را آورده اند. انبیاء صلوات الله علیهم اجمعین با این عبارت دعا کرده اند و همچنان دعا می کنند. و می توان آن را اینگونه توضیح داد که : "أشهد أن لا إله إلا الله و أشهد أنّه وحده لا شرک له". اما شایسته است طلب شفاعت از پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم و اهل بیت علیهم السلام همراه با این اعتقاد باشد که ایشان بندگان صالح خداوند هستند و خداوند صلاحیت شفاعت را به آنان داده است. و هر کسی را که خداوند از او راضی باشد شفاعت می کنند. والله الهادی
پرسش:اینکه شیطان بعد از نافرمانی از امر خدا به عزت خداوند قسم می خورد چه معنایی دارد؟
پاسخ:باسمه سبحانه: شیطان لعین با نافرمانی و سرپیچی از دستور خدا مرتکب عصیان در برابر پروردگار خود شد؛ اما به خداوند کافر نشد و ایمان به وجود خداوند، قدرت او، عزت او و جلالش را از دست نداد؛ اما با نافرمانی و سرپیچی به خداوند کفر ورزید. مانند سربازی که از دستورات فرمانده خود از روی جهل ، نادیده گرفتن یا عصیان سرپیچی می کند اما همچنان به فرماندهی او اعتقاد دارد. والله الهادی
پرسش:فرق بین اصل یا اصول دین با اصول مذهب چیست؟ و چه تأثیری دارد؟ چگونه می توان بین اینگونه اعتقادات وارد شده در قرآن کریم و روایات شریف تفاوت قائل شد؟ آیا از خلال تأکید بر آن ها یا هشدار عذاب شدید برای شخص مخالف و ترک کننده آن ها می توان فهمید؟ یا اصل بودن آن که هیچ کسی برای ترک آن عذر نداشته باشد؟ و یا ...؟
پاسخ:بسمه سبحانه: اصول دین عبارتند از اعتقاداتی که با انکار یکی از آن ها انسان از اسلام خارج می شود. این اعتقادات عبارتند از اعتقاد به خدا و وحدانیت و لا شریکی او همراه با صفات ثبوتی و سلبی، نبوت رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله وسلم و خاتمیت او بر انبیاء الهی، اعتقاد به این که قرآن کتاب خداست و اعتقاد به روز قیامت. هر کس یکی از این امور را انکار کند کافر است. اما اصول مذهب اعتقاداتی هستند که با انکار یکی از آن ها انسان از مذهب خارج می شود. عقائد مذهب تشیع، علاوه بر عقائد اسلامی که ذکر شد عبارتند از: اعتقاد به امامت امامان دوازده گانه علیهم السلام و عصمت ایشان و عصمت حضرت زهراء سلام الله علیها. همه این اعتقادات در کتاب های اعتقادی ذکر شده است. والله الهادی وهو العالم.
پرسش:فراوان شنیده ام که چهارده معصوم (علیهم السلام) از نور ذات الهی برای ما فرستاده شده اند. می خواهم بدانم خداوند چگونه نور و اجساد معصومین (علیهم السلام) را خلق کرده است؟ از چه ماده ای؟
پاسخ:بسمه سبحانه؛ فرزندم، توجه داشته باشید که مقصود از کلمه «نور الله»، نوری است که با قدرت و عظمت خداوند سبحان خلق شده است و هرگز به این معنا نیست که خداوند متعال –العیاذ بالله- جزئی از ذات مقدسش را جدا کرده باشد و آن را همان چهارده معصوم قرار دهد. البته در خصوص کیفیت خلقت آنها، هیچ کس غیر از خداوند متعال علم ندارد. آیا فکر نکرده ایم که خداوند چگونه ذره (اتم) را خلق کرده است و چگونه شما را آفریده است؟ از ما درباره آنچه خداوند انجام می دهد سوال نمی شود؛ خداوند سبحان می فرماید: (لَا يُسْأَلُ عَمَّا يَفْعَلُ وَهُمْ يُسْأَلُونَ) از او درباره آنچه انجام می دهد سوال نمی شود، اما از آنها سوال می شود. والله الهادی وهو العالم
پرسش:آیا پس از گسترش اسلام در جزیرة العرب، بت پرستی به صورت مسالمت آمیز از بین رفت، یا اینکه هر کس بر بت پرستی باقی می ماند، محکوم به قتل بود؟
پاسخ:بسمه تعالی؛ به حکم خداوند سبحان که فرمود: (وَمَن يَبْتَغِ غَيْرَ الإِسْلاَمِ دِيناً فَلَن يُقْبَلَ مِنْهُ) هر کس دینی را غیر از اسلام برگزیند، از او پذیرفته نخواهد شد، به هیچ کس اجازه داده نشد که بر بت پرستی باقی بماند. البته ممکن است کسی مخفیانه باقی مانده باشد که این حال منافقان است. والله العالم
پرسش:آیا (الله) اسمی از اسامی خداوند است یا معنایی دیگری دارد؟
پاسخ:بسمه سبحانه: بدان فرزندم! لفظ (الله) از نظر پژوهشگران علم است. مانند اعلام شخصی مانند محمد و علی و حسن و حسین. اما حقیقت این مسمی را تنها با آثار و نعمت هایش می شناسیم. والله العالم.
پرسش:دلایل ارتداد چیست؟ و چگونه خود را از بیماری ارتداد معالجه کنیم؟
پاسخ:بسمه سبحانه: جهل و معاشرت و همنشینی با فاسدان و فاجران، ممکن است منجر به ایجاد رغبت به ارتداد شود. باید آموخت و از همنشینی با شکاکان و کسانی که شک و شبهه می اندازند دوری کرد، مگر این که قصد هدایت آنان را داشته باشید و خود در پناهِ حصنِ حصینِ ایمانِ صحیح و درعِ علم و درایت و هوش در امان باشید. والله الهادی وهو الموفق
پرسش:آیا کسانی که عرش را حمل می کنند خودشان در اطراف عرش هستند؟
پاسخ:بسمه سبحانه: منظور از احاطه به عرش و حمل آن، نماد بودن آنان برای قدرت و سیطره الهی است. مجریان احکام خداوند در همه خلائق هستند. شاید اختلاف در تعبیر به دلیل اختلاف وظایف آنان است. والله العالم.
پرسش:آیا خداوند در همه جا وجود دارد؟ یا در مکان مشخصی مستقر است؟
پاسخ:بسمه سبحانه: خداوند در واقع در همه جا وجود دارد؛ اما عقل ما از ادراک کیفیت و چگونگی وجودش ناتوان است. براهین زیادی برای اثبات این سخن در کتاب های علوم عقلی و کتاب های کلامی ارائه شده است. والله الهادی وهو العالم.
پرسش:آیا ائمه ما می توانند مخلوقات را بیافرینند؟ زیرا قرآن کریم یاد آور شده که حضرت عیسی علیه السلام آفریننده پرنده ای به اذن خداوند سبحان بوده است. همانطور که می دانیم ائمه طاهرین ما علیهم السلام مورد وثوق تر و برتر از حضرت عیسی بن مریم علیه السلام هستند. بنابر آنچه گفتیم نظر شما درباره این موضوع چیست؟ لطفا توضیح دهید.
پاسخ:بسمه سبحانه: فرزندم! بدان که همه ادله عقلی و نقلی و آیات شریفه قرآن کریم تأکید دارند که غیر از خداوند هیچ کسی در وجود تأثیر ندارد و هیچ آفریننده-ای غیر از خداوند وجود ندارد. ﴿ هَلْ مِنْ خٰالِقٍ غَيْرُ اَللّٰهِ ﴾ (آیا جز خدا آفریننده ای هست ؟) ﴿قُلْ هَلْ مِنْ شُرَكٰائِكُمْ مَنْ يَبْدَؤُا اَلْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ قُلِ اَللّٰهُ يَبْدَؤُا اَلْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ فَأَنّٰى تُؤْفَكُونَ﴾ (بگو: آیا از معبودهای شما کسی هست که جهان آفرینش را ایجاد نماید و سپس آن را [پس ازفانی شدن، به قیامت] بازگرداند؟ بگو: فقط خداست که جهان آفرینش را می آفریند سپس آن را [پس از فنا] بازمی گرداند، پس چگونه [از حق] منصرفتان می کنند؟) ﴿اَللّٰهُ يَبْدَؤُا اَلْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ ثُمَّ إِلَيْهِ تُرْجَعُونَ ﴾ (خدا مخلوقات را می آفریند، سپس آنان را [بعد از مرگشان] باز می گرداند، آن گاه به سوی او باز گردانده می شوید). و دیگر آیاتی که بر این نکته تأکید دارند. این آیات به اقتضای قواعد عربی آفرینش را منحصر به خداوند سبحان می دانند. اما حضرت عیسی علیه السلام همانطور که در آیه ذکر شده (كَهَيْئَةِ الطَّيْرِ)شکل پرنده را ایجاد کرد نه خود پرنده را و این کار تنها به اذن خداوند متعال بود. بنابراین هیچ آفریننده و روزی دهنده ای غیر از خداوند وجود ندارد. بله خداوند متعال علم به اسم اعظم را عطا می کند و پیامبر یا هر معصومی با یاری جستن از آن قادر به زنده کردن یا میراندن خواهد بود. این موضوع به عنوان معجزه شناخته می شود و واضح است که معجزه تکرار نمی شود. بنابراین شایسته بلکه واجب است اعتقاد داشته باشیم که هیچ آفریننده ای جز خداوند سبحان وجود ندارد و در بیشتر اوقات معصوم علیه السلام از خداوند می خواهد و خداوند به صورت مستقیم زنده می-کند و می میراند. والله الهادی
قبلی
1
2
3
بعدی