صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:آیا می توان بقصد ادای واجب قبل از داخل شدن وقت وضو نمود ، مثلا ساعت ٩صبح بقصد و برای ادای نماز ظهر وضو نمایم ؟ودر صورت عدم جواز حکم فردی که مدتی طولانی با عدم علم وآگاهی جهلا بجای می آورده چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه جایز است و نماز او صحیح می باشد والله العالم
پرسش:آیا در شستن صورت هنگام وضو، کافی است که آب را از وسط صورت بریزیم و سپس شستشو را از بالای صورت به سمت پایین شروع کنیم؟ یا باید آب را از بالا و از محل رستنگاه مو بریزیم؟ و اگر از چشمها به سمت پایین شسته شوند و سپس از رستنگاه مو تا چشمها را بشوییم، آیا صحیح است؟ یا باید ترتیب را از بالا و بالاتر رعایت کند؟
پاسخ:بسمه سبحانه: بدان فرزندم! شستن عبارت است از ریختن آب در مکانی که قصد شستن آن را داریم. پس اگر آب را از وسط صورت بریزد و دستش را از مکانی بالاتر از مکانی حرکت بدهد که آب را بر روی آن ریخته و به سمت پایین حرکت بدهد، شستن از محل رستنگاه مو محقق نشده است. ترتیب در شستن از بالا به پایین است. باید بالای صورت قبل از پایین آن شسته شود. اگر پیشانی شخصی از نظر ارتفاع در مساوی بود به گونه ای که شروع پیشانی در طرف راست، بالاتر از وسط یا از طرف چپ نیست، و همچنین وسط پیشانی از دو طرف بلندتر نیست، در این حالت مکلف مختار است که در شستن از هر نقطه از پیشانی از خط بالای آن در وسط یا راست یا چپ صورت شروع کند. اما اگر وسط پیشانی بالاتر از دوطرف دیگر بود، همانطور که در بیشتر انسان-ها اینگونه است، باید وسط پیشانی که بلندتر از بخشهای دیگر است زودتر شسته شود. والله العالم.
پرسش:من معلولم (دچار قطع عضو هستم) و به طور کامل به پدر و مادرم وابسته هستم. در هنگام نماز، پدر و مادر وضو و طهارت و حتی استبراء من را انجام می دهند. آیا در شرع مقدس جایز است که من نمازهای واجب خودم را بدون وضو و طهارت و غسل و استبراء بخوانم؟ اگر مادرم استبراء من را انجام دهد و بدون هیچ قصدی این کار را اشتباه انجام دهد، چه حکمی دارد؟
پاسخ:بسمه سبحانه: فرزندم! نماز خواندن بدون طهارت از حدث یا ناپاکی صحیح نیست. خداوند شما را و پدر و مادر شما را یاری خواهد کرد. بدان! سختی¬ای که شما و پدر و مادرتان تحمل می¬کنید، پاداش خواهد داشت و شامل شفاعت محمد و آل محمد صلی الله علیه وآله و سلم خواهید بود. شما و پدر و مادرتان مصداق این آیه هستید: ﴿إِنَّ اَلَّذِينَ قٰالُوا رَبُّنَا اَللّٰهُ ثُمَّ اِسْتَقٰامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ اَلْمَلاٰئِكَةُ أَلاّٰ تَخٰافُوا وَلاٰ تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ اَلَّتِي كُنْتُمْ تُوعَدُونَ ﴾ آنان که گفتند: محققا پروردگار ما خدای یکتاست و بر این ایمان پایدار ماندند فرشتگان رحمت بر آنها نازل شوند (و مژده دهند) که دیگر هیچ ترسی (از وقایع آینده) و حزن و اندوهی (از گذشته خود) نداشته باشید و شما را به همان بهشتی که (انبیا) وعده دادند بشارت باد. فرشتگان در آستانه در بهشت با این عبارت از شما استقبال می کنند : ﴿سَلاٰمٌ عَلَيْكُمْ بِمٰا صَبَرْتُمْ فَنِعْمَ عُقْبَى اَلدّٰارِ ﴾ (و میگویند) سلام و تحیت بر شما باد که صبر پیشه کردید، و بس نیک است سرانجام این سرای.
پرسش:اگر کسی مطمئن باشد که حدثی برای او عارض شده و همچنین مطمئن باشد که وضو گرفته؛ اما نداند که وضو قبل از حدث بوده یا بعد از آن و آیا الآن وضو دارد یا خیر. تکلیف او چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه. خواندن نماز یا انجام عبادات دیگری که مشروط به طهارت هستند برای این شخص جایز نیست مگر با طهارت یقینی. والله العالم.
پرسش:حوضهای واقع در مساجد و مدارس-اگر از کیفیت وقف آن ها و اختصاص به نمازگزاران در آن، یا به طلاب ساکن در آن یا عدم اختصاص به این دو دسته آگاه نباشیم- آیا وضو گرفتن برای دیگران با آب این حوض جایز است؟
پاسخ:بسمه سبحانه. جایز نیست مگر این که بداند آیا شرعا وضو گرفتن برای او جایز است یا خیر. والله العالم.
پرسش:اگر وضو گیرنده بداند که مثلا دست راست را شسته؛ اما –در حالی که همچنان مشغول اعمال وضو است- شک کند که آیا دست خود را به صورت صحیح از بالا به پایین شسته یا به صورت غیر صحیح از پایین به بالا، تکلیف او چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه. باید عملی را که در صحت آن شک کرده تکرار کند و بعد از آن اعمال دیگر را انجام دهد تا هنگامی که وضوی صحیح محقق شود. والله العالم.
پرسش:اگر مکلف بر خلاف تقیه وضو گرفت آیا وضوی او صحیح است؟
پاسخ:بسمه سبحانه. در جایی که تقیه واجب است، صحیح نیست. والله العالم.
پرسش:آیا جایز است که وضو گیرنده رطوبت را از محاسن خارج از محدوده صورت خود دریافت کند؟
پاسخ:بسمه سبحانه. اگر مقصود شما گرفتن رطوبت برای مسح است، همانطور که در رساله عملیه خود گفتیم، شایسته است که از محاسن خود که در محدوده صورت هستند دریافت کند. اگر نشد از سبیل و اگر نشد از ابروها. والله العالم.
پرسش:کلمات یا آیات قرآن کریم اگر در قرآن نباشند و در کتاب یا مقاله یا اعلامیه تبریک و تسلیت یا نقش نگین باشند، لمس آن ها جایز است؟
پاسخ:لمس آن ها بدون طهارت جایز نیست. والله العالم.
پرسش:من معلول هستم و به طور کامل متکی به پدر و مادرم می باشم. در هنگام نماز آن ها هستند که وضو و طهارت و حتی استبراء را برای من انجام می دهند. آیا در دین و شریعت جایز است که من نمازهای واجب خود را بدون وضو یا طهارت و غسل و استبراء بخوانم؟ اگر مادرم استبراء را برای من انجام دهد و ناخواسته آن را به صورت صحیح انجام ندهد، حکمش چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه. فرزندم! نماز بدون طهارت از حدث وخبث صحیح نیست. خداوند به تو و والدینت کمک کند. بدان که رنجی که تو و والدین تو تحمل می کنید، اجر بسیاری دارد. شما شفاعت محمد و آل محمد را کسب خواهید کرد. تو و پدر و مادرت مصداق آیه شریفه (الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنتُمْ تُوعَدُونَ) خواهید بود. ملائکه در ورودی درهای بهشت به استقبال شما خواهند آمد در حالی که بر زبان زمزمه می کنند: سلام عليكم بما صبرتم فنعم عقبى الدار. والسلام.
قبلی
1
2
3
4
بعدی