صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:گفته شده که زکات فطره را نمی توان به خارج از آن کشوری که زکات در آن پرداخت شده منتقل کرد. آیا شخصی که مثلاً ساکن عراق است، می توان زکات فطره را به ایران منتقل کند؟ یا کسی که در بغداد است می تواند به کربلا منتقل کند؟ یا کسی که ساکن بغداد و محله الکرخ است می تواند آن را به بغداد و محله الرصافه منتقل کند؟
پاسخ:بسمه سبحانه. منظور از بلد، شهری است که پرداخت کننده در آن ساکن است. منظور کشور نیست. یعنی اهالی بغداد مبلغ زکات فطره را به نجف یا برعکس منتقل نکنند. البته می توان از روایات اینگونه استفاده کرد و در یک شهر، منطقه دورتر را به منطقه نزدیکتر یا برعکس اولویت داد. مگر این که منطقه دورتر نیازمند تر از منطقه نزدیکتر باشد. والله العالم.
پرسش:اگر شخصی مسؤول جمع آوری زکات فطره در مساجد یا حسینیه ها باشد و زکات فطره شخصی مثلا 20 هزار دینار باشد و وی اسکناس 25 هزار دیناری بدهد، آیا شخصی که مسؤول جمع آوری زکات است مجاز است 5 هزار دینار از پولی که جمع آوری کرده به شخص پرداخت کننده بازگرداند؟
پاسخ:بسمه سبحانه. مجاز است. والله العالم.
پرسش:اگر زکات فطره در یک صندوق جمع آوری شود و زکات فطره عامی و سید مخلوط شود، آیا این مبالغی که در این صندوق جمع آوری شده تنها می توان به عامی پرداخت کرد؟
پاسخ:بسمه سبحانه. در فرض سؤال پرداخت این مبالغ به سادات به دلیل آگاهی اجمالی از حرمت پرداخت بخشی از این مبالغ به سادات، جایز نیست. والله العالم.
پرسش:اگر قبل از غروب شب عید میهمانی رسید و غذا خورد و نوشید و تا صبح روز عید نزد میزبان باقی ماند و خوابید. در این حالت زکات فطره او بر عهده میزبان است؟
پاسخ:بسمه سبحانه. بله زکات فطره به عهده میزبان است. والله العالم.
پرسش:اگر روز 29 رمضان در خانه کسی به میهمانی دعوت شده بودیم و بعدا اعلام کردند که فردا روز عید است. آیا پرداخت زکات فطره ما بر میزبان واجب است؟
پاسخ:بسمه سبحانه. اگر در فرض سؤال شب عید را نزد میزبان سر کردید، میزبان باید زکات فطره شما را پرداخت کند. اما اگر بعد از افطار منزل میزبان را ترک کردید زکات فطره شما به عهده خودتان است؟ والله العالم.
پرسش:اگر فدیه اضافه تر از اندازه واجب پرداخت شود، کفایت می کند؟ مثلا اگر برای هر روز یک کیلو پرداخت شود در حالی که اندازه واجب یک مُد که معادل سه ربع کیلو است؟
پاسخ:بسمه سبحانه. کفایت می کند؛ اما مقدار اضافه بخشی از فدیه شمرده نمی شود. والله العالم.
پرسش:آیا کسی که روزه قضا دارد، نمک و شکر کفایت کفاره تأخیر روزه ماه مبارک رمضان آینده را می کند؟
پاسخ:بسمه سبحانه. بدون شک شکر کفایت می کند اما کفایت نمک محل اشکال است. والله العالم.
پرسش:اگر مکلف زکات فطره را اضافه بر مقدار واجب یا مبلغ آن را بیشتر پرداخت کرد، مثلا اگر برای سه نفر ده کیلو یا ده هزار لیره پرداخت کرد در حالی که مبلغ تعیین شده 9 هزار لیره است، آیا وی بریء الذمه است؟
پاسخ:بسمه سبحانه. بله وی بریء الذمه می شود؛ اما مبلغ یا مقدار اضافی، جزء زکات فطره شمرده نمی شود. والله العالم.
پرسش:آیا نمک و شکر برای پرداخت زکات فطره کفایت می کند؟
پاسخ:بسمه سبحانه. بدون شک شکر کفایت زکات فطره را می کند؛ اما نمک محل اشکال است. والله العالم.
پرسش:پرداخت ارزش زکات فطره به صورت نقدی جایز است؛ اما آیا نیت بدلیت برای یکی از اجناس واجب است؟ آیا جدا کردن پول (ارزش سه کیلو از یکی از اجناس) از همان ابتدا و بدون نیت بدلیت از آن صحیح است؟ بسیاری از مکلفان مبلغ متعارف را بدون این که توجه داشته باشند که این مبلغ مساوی با قیمت سه کیلو از یک نوع جنس است، پرداخت می کنند. یعنی می پرسند زکات فطره چقدر است؟ و به عنوان مثال به آن ها گفته می شود سه هزار لیره لبنانی. هم و غم آنان پرداخت این مبلغ واجب و بریء الذمه شدن است و از احکام زکات فطره غفلت می کنند و نسبت به آن جهل دارند. بسیاری از آن ها نیت بدلیت از جنسی معین را نمی کنند. گاهی یک جنس معادل این مبلغ است و گاهی جنس های مختلف معادل این قیمت است ؛ اما مردم بدون توجه یا بدون مشخص کردن مبدل عنه این مبلغ را پرداخت می کنند؟
پاسخ:بسمه سبحانه. اگر به هر طریقی احراز شود که مبلغ زکات فطره معادل قیمت یکی از اجناسی است که مصداق زکات فطره هستند، پرداخت پول کفایت می کند. والله العالم.
قبلی
1
2
3
بعدی